Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Το ντοκουμέντο της κτηνωδίας

Σοκ προκαλεί η τελευταία συνομιλία που είχε ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι με τους δολοφόνους του λίγα λεπτά πριν τον
σκοτώσουν και τον τεμαχίσουν μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018.

Τους διαλόγους φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά η τουρκική ημερήσια εφημερίδα «Daily Sabah». Στις ηχογραφήσεις ακούγονται τα τελευταία λόγια του θύματος και η αγωνία του «να μην του κλείσουν το στόμα γιατί έχει άσθμα», μέχρι και ο ήχος από τον τροχό που χρησιμοποίησε ο Σαουδάραβας ιατροδικαστής Σαλάχ Μοχάμεντ αλ Τουμπαίγκι για να διαμελίσει το πτώμα του Κασόγκι, ώστε να χωρέσει στη συνέχεια στις βαλίτσες με τις οποίες το έβγαλαν από το κτήριο.

Λίγο πριν φτάσει ο Κασόγκι στο προξενείο, ο αλ Τουμπαίγκι ακούγεται μάλιστα να καθησυχάζει έναν συνεργάτη του, λέγοντας ότι «τεμαχίζει πολύ καλά».

Από τη μεριά του, ο δεύτερος Σαουδάραβας της συνομιλίας χαρακτηρίζει τον δημοσιογράφο «ζώο που θα θυσιαστεί».

Στην ηχογράφηση, οι δράστες αρχικά παραπλανούν τον Κασόγκι μέχρι να τον πάνε σε ένα από τα δωμάτια στα ενδότερα του κτηρίου.

Τότε ο δημοσιογράφος αρχίζει να υποπτεύεται ότι κάτι συμβαίνει, ενώ οι Σαουδάραβες εκτελεστές ζητούν από τον Κασόγκι να στείλει παραπλανητικό μήνυμα στον γιο του.

Αυτός αρνείται και οι δράστες τού ζητούν να βγάλει το σακάκι του και να «συνεργαστεί», αφού - «έτσι και αλλιώς» - αυτοί θα τον πάνε πίσω στη Σαουδική Αραβία.

Κασόγκι: Υπάρχει μια πετσέτα εδώ. Θα με ναρκώσετε;

Αλ Τουμπαίγκι: Θα σας κοιμίσουμε.

Την ώρα που οι δράστες τού έβαζαν μία πλαστική σακούλα στο κεφάλι, λίγα δευτερόλεπτα πριν χάσει τις αισθήσεις του, ακούγεται να λέει: Μη μου κλείσετε το στόμα. Έχω άσθμα. Θα πάθω ασφυξία.

Σε αυτό το σημείο ακούγονται ήχοι όπως χτυπήματα και συνομιλίες μεταξύ των δραστών που πνίγουν τον Κασόγκι:

«Κοιμήθηκε;», «Σηκώνει το κεφάλι του», «Συνέχιζε να πιέζεις, πίεζε καλά».

Μόλις το θύμα αφήνει την τελευταία του πνοή, αρχίζει η μεταθανάτια φάση, που περιλαμβάνει τους ήχους από τον τεμαχισμό του πτώματος του Κασόγκι.

Τότε ακούγεται ο ήχος από έναν τροχό διαμελισμού, ο οποίος καταγράφεται για περίπου μισή ώρα.

Σύμφωνα με παλαιότερες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Sabah», ο Σαουδάραβας ιατροδικαστής αλ Τουμπαίγκι, πριν αρχίσει τη φρικιαστική διαδικασία του διαμελισμού, άντλησε όλο το αίμα του Κασόγκι από τις φλέβες του μέσα σε έναν νεροχύτη.

Παρά τις έρευνες των τουρκικών Αρχών, τα λείψανα του δημοσιογράφου δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.