Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ρώσος σύμβουλος: «Πρέπει να δώσουμε προσοχή στη συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας» – «Ο Ερντογάν έπεσε σε παγίδα στη Συρία»

Βόμβα περιωπής από Ρώσο αμυντικό σύμβουλο για την προσφάτως επιτευχθείσα αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ, την εισβολή των
Τούρκων στην Βόρεια Συρία και την ισχνή θέση της Άγκυρας στην Βορειοατλαντική συμμαχία.  

Ο Alexey Malashenko πρώην πρόεδρος του γνωστού ινστιτούτου Carnegie Moscow Center’s, και νυν σύμβουλος στο Κρεμλίνο δηλώνει για όλα αυτά που βλέπουμε από προχθές στην Συρία τονίζοντας ότι «οφείλουμε να δώσουμε προσοχή στο γεγονός, ότι όλα αυτά που διαδραματίζονται από τουρκικής πλευράς, διότι αφορούν την νωπή ακόμα υπογραφή από τους Αμερικανούς, μιας αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα για τη μεταφορά στρατιωτικών βάσεων για άπειρη χρήση, με την παρατήρηση ότι η Τουρκία σήμερα είναι ένας αδύναμος κρίκος εντός του ΝΑΤΟ».
«Μετά την αγορά των πυραύλων S-400 και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας που την συνόδεψαν, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ», δηλώνει και ο Thomas Eger, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, σε άρθρο για το Focus.

Ποιο είναι το Τουρκικό σχέδιο στην Συρία

Η Τουρκία, με όλες τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, δεν δηλώνει πραγματικά τις προθέσεις της, οι οποίες είναι η προσάρτηση οποιουδήποτε τμήματος της βόρειας Συρίας. Η δε «ασφάλεια», την οποία επικαλείται η Άγκυρα, υπονοεί αποκλειστικά την επίθεση των τουρκικών στρατευμάτων για την ανάληψη του ελέγχου των συριακών εδαφών, όπως είχε δηλώσει και ο Ερντογάν προηγουμένως, τονίζοντας  ότι ο στρατός του ήταν έτοιμος να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή εντός Συρίας.
Όπως δήλωσε ο Αλεξέι Μάλασενκο, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Διάλογου των Πολιτισμών, κατά την άποψή του, οι ΗΠΑ υποστήριζαν τους Κούρδους για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά σε κάποιο σημείο σταμάτησαν να το κάνουν και τώρα απλά «νίπτουν τα χείρας τους».
«Στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, υπάρχουν δύο ομάδες ελίτ που χειρίζονται διαφορετικά την κατάσταση στην περιοχή», επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας συνεχίζοντας: «Προφανώς, ο Ερντογάν κατόρθωσε να συμφωνήσει με τον Τραμπ για την έναρξη της επιχείρησης αλλά όχι με την άλλη ομάδα εξουσίας εντός των ΗΠΑ».
Η δεύτερη ομάδα εξουσίας στην αμερικανική διοίκηση, αφορά την CIA, το υπουργείο Εξωτερικών και, φυσικά το Πεντάγωνο, οι οποίοι ακολουθούν πιο παραδοσιακές απόψεις.
«Αυτή η ομάδα βλέπει τους Κούρδους ως συμμάχους, για παράδειγμα, στην ιρακινή πλευρά, ως μη θρησκευτικές, αλλά κοσμικές δυνάμεις. Η αμερικανική αυτή ελίτ, έχει  με τους Κούρδους πολύ μακρά ιστορία συνεργασίας στη Συρία και βλέπει τους Κούρδους ως αντιστάθμισμα εναντίον της Δαμασκού», εξήγησε ο Ασατριάν.
«Υπάρχει ένας συνεχής αγώνας μεταξύ των δύο λόμπι. Προφανώς όμως, η κατάσταση «γέρνει» προς αυτό το τμήμα της αμερικανικής ελίτ που στηρίζει τους Κούρδους», πιστεύει ο Ασατριάν.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έδωσαν στον Ερντογάν τη δυνατότητα ανεξάρτητης δράσης στη Συρία, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει παγίδα για τον «σουλτάνο».
«Αν εισέλθει εκεί ο Τούρκος πρόεδρος, τότε θα υπάρξει ένας πραγματικός Κούρδο-τουρκικός πόλεμος, και τότε ο Ερντογάν θα είναι απίθανο να μπορέσει να επιτύχει μια γρήγορη νίκη, διότι οι Κούρδοι θα αντιδράσουν πολύ σκληρά», είχε προβλέψει ο Μαλάσενκο.
«Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ένα κύμα τρομοκρατικών και βομβιστικών επιθέσεων μέσα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν δεν ελέγχει πολλά πράγματα και τώρα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, έχοντας ήδη μια κρίση μέσα στο κόμμα του. Αν για κάποιο λόγο «στραβώσει» και η κουρδική επιχείρηση, τότε θα έχει πολλά να χάσει», τόνισε ο Ρώσος ειδικός.
Για την Ελλάδα η τουρκική εισβολή στην Βόρεια Συρία θα αποτελέσει μέγα θέμα για ένα και μόνο λόγο, καθώς αν εκεί δεν αντιδράσει η διεθνή κοινότητα (η οποία έως τώρα διατηρεί μια εγκληματική απάθεια), οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, δεν πρόκειταινα βοηθήσουν ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Κύπρο. Όπως και οι Κούρδοι, είμαστε μόνοι μας.
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις