Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

Αυτός είναι ο λόγος που αφέθηκε ελεύθερος ο σημαιοφόρος που σκότωσε γιαγιά και εγγόνι

Ο 28χρονος απολογήθηκε σήμερα αλλά για ακόμα μια φορά, δεν κρατήθηκε.
Βασικός ισχυρισμός είναι ότι υπάρχει «νομοθετικό κενό» για την περίπτωσή του.

Οργή για την οικογένεια που έχασε γιαγιά και εγγόνι τον περασμένο Αύγουστο.
Οι δικηγόροι του 28χρονου επιμένουν να ζητούν εξωδικαστική λύση…
Το νομοθετικό κενό που οδήγησε στην απόφαση να μην προφυλακιστεί ο οδηγός του αυτοκινήτου που το καλοκαίρι παρέσυρε και σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα και το εγγόνι της στο Αίγιο ανέλυσε μιλώντας στο newsit.gr ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αλέξης Κούγιας.
Όπως εξήγησε ο κ. Κούγιας, το συγκεκριμένο άρθρο με το οποίο κατηγορήθηκε ο εντολέας του κάνει λόγο μεν για επικίνδυνη οδήγηση, περιλαμβάνει όμως μόνο δύο κατηγορίες τέτοιας και όχι την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Συγκεκριμένα, εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας στο newsit.gr, το εν λόγω άρθρο περιλαμβάνει τις λεγόμενες κόντρες από τις οποίες αν επέλθει θάνατος επιβάλλεται ποινή από δέκα έτη και άνω και την οδήγηση στον αντίθετο ρεύμα, όταν δηλαδή παραβιάζει κανείς τη διαχωριστική γραμμή. Αντιθέτως, σημείωσε ο ποινικολόγος, δεν προβλέπεται κακουργηματική ποινή για την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.Τι προβλέπει ο νόμος
Το νομοθετικό κενό το οποίο επικαλέστηκε η πλευρά του κατηγορούμενου αφορά του άρθρο 290Α του νέου Ποινικού Κώδικα. Σε αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι όποιος οδηγεί όχημα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κλπ τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη αν προκαλέσει σε τρίτο βαριά σωματική βλάβη ή βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
Αντιθέτως προβλέπεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών για όποιον προκαλέσει θάνατο άλλου μόνο όμως στις περιπτώσεις που οδηγεί σε αντίθετο ρεύμα, σε πεζόδρομους, σε πλατείες, κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες κ.ο.κ.
Με άλλα λόγια, ο νομοθέτης έχει ξεχάσει να συμπεριλάβει την πρόκληση θανάτου από οδηγό ο οποίος έχει καταναλώσει αλκοόλ ή ναρκωτικά στα αδικήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη δέκα ετών κ.ά. Ως εκ τούτου, το αδίκημα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί κακούργημα.
Δείτε τη σχετική διάταξη:
Λόγω του παραπάνω νομοθετικού κενού, η κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ θεωρείται πλημμέλημα κι έτσι δεν μπορεί να διαταχθεί η προφυλάκιση του δράστη. «Η νομική μου άποψη ήταν ότι υπάρχει νομοθετικό κενό σε ό,τι αγορά τα πραγματικά περιστατικά. Το συζητήσαμε νομικά με την κ. εισαγγελέα και την κ. ανακρίτρια και στην ουσία συμφωνήσαμε. Γι’ αυτόν τον λόγο ήταν αδύνατη η προσωρινή κράτηση του εντολέα μου. Από τη στιγμή που δεν υφίσταται κακούργημα, δεν μπορεί κάποιος να κρατηθεί για πλημμέλημα» ανέφερε σχετικά ο Αλέξης Κούγιας.click4more Ελεύθερος (ξανά) ο οδηγός που σκότωσε γιαγιά και εγγονάκι στο Αίγιο
Πάντως ο συνήγορος του 28χρονου εξήγησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα καλύψει νομοθετικά τις επόμενες ημέρες αυτή την αμέλεια και τότε θα μπορεί κάποιος να κατηγορηθεί σε βαθμό κακουργήματος και γι’ αυτό που έκανε ο εντολέας μου». Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Αλέξης Κούγιας εκτίμησε ότι ο πελάτης δεν θα κατηγορηθεί για κακούργημα αφού «επικρατεί  η ευμενέστερη διάταξη κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο στάδιο στην υπόθεση του 28χρονου σημαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού είναι να αποσταλεί η δικογραφία στο αρμόδιο  δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποσαφηνίσει και την κατηγορία. «Από αυτή την απόφαση θα εξαρτηθεί αν ο εντολέας μου θα δικαστεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα. Αυτό θα το γνωρίζουμε το επόμενο χρονικό διάστημα» ανέφερε στο newsit.gr ο κ. Κούγιας.
Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος παρουσιάστηκε κανονικά με τον συνήγορό του ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή, κατόπιν σχετικής άδειας που έδωσαν οι γιατροί του.
Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Πηγή: www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις