Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Αίγυπτος ξεκινά εξόρυξη πετρελαίου στη Λιβύη – Πάνοπλο σώμα στρατού καλύπτει την επιχείρηση – Ανοικτή πρόταση Σίσι σε Αθήνα

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Κοσμογονικές κινήσεις νότια της Κρήτης, όπου έχουμε ένα τεράστιο παιχνίδι να λαμβάνει χώρα στη Λιβύη, με την επανέναρξη (από το
2011) εξορύξεων υδρογονανθράκων από αιγυπτιακές πετρελαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της “εθνικής εταιρείας πετρελαίου” (NOC) της Λιβύης.
Η αποκάλυψη έγινε όταν ο πρόεδρος της NOC Mustafa Sanalla συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό πετρελαίου Tariq Al-Mulla και ανώτερους αξιωματούχους του Αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίου στο Κάιρο χθες.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την περαιτέρω αμοιβαία συνεργασία μεταξύ της NOC, του Αιγυπτιακού Υπουργείου ενέργειας και των αιγυπτιακών πετρελαϊκών εταιρειών, ανέφερε η ανακοίνωση των Λίβυων.
Ο πρόεδρος της NOC ενημέρωσε τους Αιγύπτιους συμμετέχοντες για τα σχέδια της NOC για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη, και κάλεσε αιγυπτιακές πετρελαϊκές εταιρείες να συμβάλουν στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων τόσο τεχνικά όσο και εμπορικά.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή για την αιγυπτιακή κρατική επιχείρηση Petrojet, η οποία ολοκλήρωσε προηγουμένως τον πετρελαιαγωγό Wafa στη δυτική Λιβύη.
Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης (NOC), ανακοίνωσε ότι και τα δύο μέρη συζήτησαν την αμοιβαία συνεργασία στους τομείς της γεώτρησης, της συντήρησης των υποδομών και της αποκατάστασης των πεδίων, καθώς και την ολοκλήρωση των έργων που είχαν ανασταλεί προηγουμένως.
1/2
Egypt's Minister of Petroleum and Mineral Resources, Tarek El Mulla, discussed with Chairman of Libya's National Oil Corporation (NOC), Mustafa Sanallah ways of cooperation in developing oil and gas sector in Libya.
View image on Twitter
See LibyaReview's other Tweets
Τα έργα που θα επαναληφθούν περιλαμβάνουν σύμβαση με την αιγυπτιακή Petrojet για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από πετρελαϊκό πεδίο Intisar στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Sarir, το οποίο διαχειρίζεται η General Gas Transmission and Distribution Company.
Για την κίνηση αυτή ο αιγυπτιακός στρατός μετακίνησε ένα ολόκληρο σώμα στρατού στα σύνορα με την Λιβύη, εν μέσω ασκήσεων με ρωσικές δυνάμεις με την επωνυμία Friendship Arrow 2019.
Την ίδια περίοδο θα έχουμε την αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 9» η οποία θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος, της Αιγύπτου και της Κύπρου.
Οι ελληνικές ΕΔ σε συνεργασία με αυτές της Κύπρου και της Αιγύπτου θα στείλουν την δική τους δυναμική «απάντηση» στην Τουρκία, η οποία επιθυμεί την οριοθέτηση ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, καθώς ετοιμάζεται να βοηθήσει παντοιοτρόπως τις δυνάμεις του Σαράι και την κυβέρνηση της Τρίπολης, διότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα είναι απλά τεράστια.
Στην άσκηση “Μέδουσα” ως γνωστό, θα συμμετέχουν μονάδες των ειδικών δυνάμεων από Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν ακόμα και άσκηση ανακατάληψης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού τύπου, η αεροναυτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί νότια της Κρήτης και της Καρπάθου και σε αυτή θα πάρουν μέρος μονάδες επιφανείας, το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο τύπου MISTRAL, αλλά και υποβρύχια, ενώ θα έχουμε όπως και πέρυσι σενάρια μάχης σε κάποιο ελληνικό νησί.
Την ίδια στιγμή, φέρεται να έχουμε ανοικτή πρόσκληση του προέδρου Αλ Σίσι, σύμφωνα πάντα με τον ελληνικό τύπο και την τελευταία συνάντηση των ηγετών Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, για την σύσταση κοινής ελληνο-αιγυπτιακής ναυτικής δύναμης, καθώς τα “σύννεφα μιας πιθανής τουρκικής δράσης” πλησιάζουν απειλητικά την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Χθες ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος συναντήθηκε με τον αρχηγό των «πολιορκούμενων» δυνάμεων της Τρίπολης και αποφάσισαν από κοινού  την αμυντική βοήθεια της Τουρκίας  προς τις δυνάμεις αυτές, με κάθε μέσο και τρόπο. 
Υπάρχουν υποψίες επίσης και για ακόμα μεγαλύτερα σχέδια την στιγμή που οι δυνάμεις του Χαφτάρ φέρονται να ευρίσκονται στα προάστια της πρωτεύουσας της Λιβύης.
Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό και πολύ γρήγορα θα δούμε πιθανότατα μια νέα ‘Συρία» στο λιβυκό έδαφος, το οποίο είναι γεμάτο με πετρελαιοπηγές, ενώ διαθέτει τα δύο μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο.
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις