Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019

Φρεγάτες, υποβρύχια και drone συνοδεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ

Απτόητη -παρά τις προειδοποιήσεις Αθήνας και Λευκωσίας- προχωρά τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να δημοσιοποιεί φωτογραφίες από τις φρεγάτες, τα υποβρύχια,
τις τορπιλάκατους, τις κορβέτες, τα drone αλλά και τα αεροσκάφη που συνοδεύουν τα πλοία Φατίχ και Γιαβούζ.


Στο λογαριασμό του στο Twitter, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει:
«Οι φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (ντρόουνς) και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, συνοδεύει το tweet αυτό και με φωτογραφίες των Φατίχ και Γιαβούζ με τη «συνοδεία» τους.
Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου.
Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε από Τούρκο αξιωματούχο λίγο μετά την καταδίκη των πρακτικών της Άγκυρας από την Λευκωσία.
Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η αντίδραση της Αθήνας, που ήρθε μερικές ώρες μετά από τη νέα τουρκική πρόκληση, ήταν έντονη.
Τούρκος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως το γεωτρύπανο της χώρας θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση του Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΕΞ που είναι αρμόδια για την εν λόγω περιοχή, ήρθε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας που ζητούσε την άμεση απόσυρση όλων των γεωτρητικών και σεισμικών πλοίων της Τουρκίας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε πως οι νέες ανακοινώσεις της Άγκυρας για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έρχονται να προστεθούν στη «σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».
«Η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης», αναφέρει η ελληνική πλευρά, σε έντονο τόνο.
Παράλληλα, η Αθήνα υπογραμμίζει την «απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και εξηγεί πως «τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».
«Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές Αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ακόμη η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που σημειώνει πως η Αθήνα είναι σε συνεχή επαφή με το «υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς Εταίρους και Συμμάχους μας για το θέμα».
«Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις