Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019

(video) "Λιώνουν" τα τανκ των Τούρκων – Κούρδοι: "Εδώ θα γίνει ο τάφος σας" – 15 ισλαμιστές του FSA νεκροί

Στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες χερσαίες δυνάμεις του τουρκικού στρατού εξαπολύοντας την τελική φάση της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» όπως την έχει ονοματίσει η Άγκυρα.


Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, πάνω από 180 επιθέσεις κατά Κουρδικών στόχων, όπως λέει το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ωστόσο έρχονται εικόνες από γειτονιές αμάχων όπου επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς τους.
Oι συγκρούσεις είναι σφοδρές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εδώ και λίγες ώρες, το SDF έχει καταστρέψει 4 τανκ των Τούρκων στη Β. Συρία. 15 αντάρτες του FSA έχουν σκοτωθεί, ενώ 35 αιχμαλωτίστηκαν από τους Κούρδους. 
Οι Κούρδοι έχουν δώσει όρκο αντίστασης, με πολλούς να υπόσχονται το εξής:«Τούρκοι εδώ θα γίνει ο τάφος σας»
Ταυτόχρονα όμως, οι ΤΕΔ, σε συνεργασία με τον FSA κατέλαβαν κάποιες πόλεις και χωριά στην Αl Raqqa.

«Ο Τραμπ εγκατέλειψε τους συμμάχους»
Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους οι οποίοι, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του ΙΚ και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο Βότελ.
«Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε στο περιοδικό The Atlantic.
Σε σύγκριση, αναφέρει ο Βότελ, μόνο έξι στρατιώτες και δύο μέλη πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν.
Καταστροφή
Ο Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συρία. Επίσης έχει επισημάνει ότι η χώρα του δεν μπορεί να κάνει τίποτα για το μίσος που τρέφουν οι Τούρκοι και οι Κούρδοι.
Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί χθες Τετάρτη ότι βοήθησε αρκετά του Κούρδους δαπανώντας «σημαντικά ποσά» για να τους προσφέρει εξοπλισμό. «Με δεδομένο αυτό, αγαπάμε τους Κούρδους», τόνισε.
Παρά τα επιχειρήματα του προέδρου, ο Μαρκ Χέρτλινγκ, πρώην στέλεχος του αμερικανικού στρατού ξηράς στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι η απόφαση Τραμπ «προμηνύει μια επικείμενη καταστροφή για τις ΗΠΑ».
«Οι Κούρδοι των SDF –οι πρώην έμπιστοι σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του ΙΚ—δέχονται επίθεση από έναν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία», έγραψε στο Twitter. «Οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι μακροχρόνιες και επιβλαβείς για την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι Κούρδοι ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους Τούρκους ή τους Ιρακινούς στρατιώτες για να διεξάγουν εκστρατείες για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ.
«Όταν κατέρρευσε ο ιρακινός στρατός, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν το βάρος να αντιμετωπίσουν την επίθεση του ΙΚ εναντίον του πολιτισμού μας, όχι εμείς, ούτε οι Τούρκοι», υπενθύμισε ο Ρούμπεν Γκαλέντο, βουλευτής των Δημοκρατικών και πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε στο Ιράκ.
«Η εγκατάλειψη των Κούρδων είναι ακόμη μία υπενθύμιση ότι το (σύνθημα) “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει “Η Αμερική μόνη”», πρόσθεσε στο Twitter.
«Εκτός από το Ισραήλ ο πιο ισχυρός και σημαντικός μας σύμμαχος στη Μέση Ανατολή έχουν υπάρξει οι Κούρδοι (…) και αυτό το χάσαμε», κατήγγειλε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αναμένουν από τους συμμάχους τους να τους εμπιστεύονται.
Ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης στρατιωτικής εμπλοκής
Παρότι η Τουρκία είναι ούτως ή άλλως αναμειγμένη στη συριακή κρίση από την πρώτη στιγμή, ενισχύοντας δυνάμεις που ήταν ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετική. Η τωρινή εισβολή παρουσιάζεται ως μεγαλύτερη από τις δύο προηγούμενες και ως τέτοια μπορεί να σημαίνει και πολύ μεγαλύτερη τουρκική εμπλοκή και κόστος, οικονομικό αλλά και σε ανθρώπινες ζωές. Από μια κλίμακα εμπλοκής και μετά είναι ένα ερώτημα εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα το παρουσιάζει με όρους νικηφόρου τουρκικού εθνικισμού ή θα εισπράττει πολιτική φθορά από κάτι που θα μπορούσε ίσως να εξελιχθεί σε ένα «μικρό Βιετνάμ της Τουρκίας».
Η κρίσιμη παράμετρος εδώ θα είναι ο βαθμός πραγματικής πολεμικής εμπλοκής και κυρίως η διάρκεια της όλης επιχειρήσεις. Όμως, αυτό μας φέρνει στο πραγματικό ερώτημα και την πραγματική πρόκληση: ποια η σχέση της εισβολής με τα σχέδια για την επόμενη μέρα στη Συρία.
Η εισβολή και οι σχέση της Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν
Η εισβολή συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή στην εξέλιξη της συριακής κρίσης. Όπως έχει φανεί η πραγματική διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής λύσης σε μεγάλο βαθμό είναι υπόθεση της διαδικασίας της Αστάνα, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία.
Ούτως ή άλλως η ρωσική στρατιωτική παρουσία, όπως και η δράση ιρανικών και φιλοϊρανικών δυνάμεων επέτρεψαν στην κυβέρνηση της Δαμασκού να διαμορφώσει υπέρ της συσχετισμό.
Η Τουρκία συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία ακριβώς επειδή η Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεσμευόταν για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας άρα και την αποτροπή του ενδεχομένου να διαμορφωθεί οιονεί κουρδική κρατική οντότητα, ενώ την ίδια θέση στήριζε και το Ιράν.
Όμως, η Ρωσία έχει κάνει σαφές ότι πλέον πρέπει ο έλεγχος να περάσει στην κυβέρνηση της Δαμασκού και να δρομολογηθεί η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου συντάγματος και της νέας πολιτικής συνθήκες. Ήδη ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι στις 30/10 θα συναντηθεί η Συνταγματική Επιτροπή, που θα φέρει στο ίδιο τραπέζι κυβέρνηση, κυβέρνηση και κοινωνία των πολιτών για να σχεδιάσουν τη μεταπολεμική συνταγματική τάξη της Συρίας.
Επιπλέον, ήδη διάφορες χώρες της περιοχής προσανατολίζονται στην ανοικοδόμηση και τα οικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται. Η Ρωσία έχει απευθυνθεί στο Λίβανο (που θα ήθελε να δει και την επιστροφή των σύρων προσφύγων στις εστίες), στο Ιράκ, αλλά και στη Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 
Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν κάνει σαφή την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εξέλιξε θα απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρία και θα διαμορφώσει συνθήκες μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας εντός του συριακού εδάφους. Με αυτό τον τρόπο έχουν δείξει και το όριο της τουρκικής κίνησης. Μάλιστα, το Ιράν σε μια κίνηση με σαφή συμβολισμό προχώρησε και σε έκτακτα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα βορειοδυτικά σύνορά του.
+++SDF military sources: "The SDF has destroyed 4 Turkish army tanks in Girê Sipî (Tall Abyad), as part of the legitimate right to defend civilians."
51 people are talking about this
11 civilians were killed by indiscriminate shelling by Turkish army across Rojava on the first day of the attacks.
View image on TwitterView image on Twitter
See Kurdistan voice news's other Tweets
Our reporter:
Clashes between SDF and a sleeper cell belong to armed groups, in Umm Khair, southern Ras al-Ain, 15 militants were killed, 35 militants were captured,
While 4 Internal Security (Asayish) members lost their lives at Al-amin checkpoint, south of the city
View image on Twitter
45 people are talking about this


Turkish war-planes hit the border city of Ras al-Ain with many airstrikes.

Large numbers of civilians remain in the city & countryside
View image on Twitter
44 people are talking about this
Turkish Army and free Syrian army forces are 7 KM deep inside Tell Abyad, Northeastern Syria
18 people are talking about this

+++Clashes between Syrian Democratic Forces and Turkish-backed cell in the village "Um al Kher" south of Serê Kaniyê. At least 15 Turkish-backed militants were eliminated, 35 captured.
27 people are talking about this


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις