Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας για την σφαγή που συντελούν οι Τούρκοι στη Συρία; Γιατί τόση σιωπή;

Από την ώρα που ξεκίνησε η αιματηρή επέμβαση της Τουρκίας στις ΗΠΑ γίνεται μεγάλη αναταραχή. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση,
δεχόμενος πυρά από παντού. Οι Ευρωπαίοι κάτι είπαν, ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί ως ΕΕ. Ακόμη και ο Ολλανδός ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για να εκφράσει την δυσαρέσκεια του. Υποκριτικά θα πείτε. Αλλά κάτι είπαν αντιλαμβανόμενοι ότι και τα δικά τους χέρια είναι βαμμένα με αίμα.
Αναζητούμε από χθες την ελληνική αντίδραση. Την ελληνική θέση. Δεν την έχουμε βρει πουθενά. Υπάρχουν δύο ανακοινώσεις καταδικαστικές από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, μία δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που χαρακτηρίζει παράνομη την επέμβαση. Από το ΥΠΕΞ , έχουμε μια συνέντευξη του Νίκου Δένδια πολύ αργά το βράδυ στην ΕΡΤ, στην οποία χαρακτήρισε λάθος την επέμβαση. Από το Μέγαρο Μαξίμου σιωπή! Δεν μας αφορά η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία , η οποία θα ΄ναι ένα λουτρό αίματος, μια εθνοκάθαρση των Κούρδων και θα προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων;
Μόνο χθες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κυνηγημένοι από τους “τζιχαντιστές” του Ερντογάν.
Η Ελλάδα δεν έχει θέση γι΄ αυτή τη σφαγή; Φοβόμαστε να πάρουμε θέση; Δεν θέλουμε να πάρουμε θέση; Ότι κι αν ισχύει δεν κάνει καλό στη χώρα.
Αν πάλι κάποιοι πιστεύουν τις αναλύσεις -κουτσομπολιά ,σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν θα πάρει αυτό που θέλει στη βόρεια Συρία και θα μετριάσει τις απαιτήσεις του στην Κύπρο, τότε τα πράγματα για την χώρα είναι μάλλον επικίνδυνα… Ο Ερντογάν τον τελευταίο χρόνο έχει δείξει ότι παίρνει ότι θέλει και δεν του αρκεί τίποτα…
Η Ελλάδα δεν μπορεί να δείχνει αδιάφορη σ΄ όσα συμβαίνουν δίπλα της και την αφορούν άμεσα.
Για την ιστορία οι διεθνείς αντιδράσεις μέχρι τώρα:

ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη μετά από αίτημα των ευρωπαϊκών μελών του, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε ευρωβουλευτές ενόψει της συνόδου κορυφής και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Γιούνκερ. Με κοινό ανακοινωθέν των 28 κρατών μελών, η «Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», σημειώνοντας πως «δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».

ΗΠΑ
«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.
ΡΩΣΙΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.
ΝΑΤΟ
«Βασίζομαι στην Τουρκία ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί για τις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε ότι ζήτησε από την Τουρκία να «εξασφαλίσει ότι κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αναλάβει στη βόρεια Συρία να είναι ανάλογη και μετριασμένη».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
«Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο οριστικοποιούν μια κοινή δήλωση, η οποία με εξαιρετικά σαφή τρόπο θα καταδικάζει έντονα» την επίθεση, ανακοίνωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν.
«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει την επίθεσή της και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ασφάλειάς της με ειρηνικό τρόπο», καθώς η επιχείρηση «ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και να προκαλέσει αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ εξέφρασε τις «έντονες ανησυχίες του» για την τουρκική επίθεση. «Αυτό ριψοκινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, επιδεινώνοντας τα δεινά των ανθρώπων και υπονομεύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους, που πρέπει να είναι η συλλογική μας εστίαση», δήλωσε Ράαμπ.
«Οι μονομερείς ενέργειες μπορεί να βλάψουν όσα επιτεύχθηκαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής (…) και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο πεδίο», προειδοποίησε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ γνωστοποίησε ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης και προειδοποίησε πως η επιχείρηση αυτή θα «εμποδίσει την μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
«Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι ανεύθυνες και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

ΙΡΑΝ
Αντιδρώντας στην τουρκική εισβολή στη Συρία, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Αλί Λαριτζανί ακύρωσε μια προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Τουρκία, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση του υπουργείου εκφράζεται η ανησυχία του βασιλείου για την εισβολή η οποία χαρακτηρίζεται ως απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη. Καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης εξέδωσαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Το Κάιρο καταδίκασε την τουρκική εισβολή χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη και θρασύτατη επιθετική ενέργεια», ζητώντας παράλληλα την έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.
ΙΡΑΚ
Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε την τουρκική εισβολή, τονίζοντας ότι τζιχαντιστές θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις