Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Γεμιστό Χοιρινό Κατσαρόλας με Ωριμασμένη Γραβιέρα και Ξερά Φρούτα


Το χοιρινό είναι παράδοση για την Ελληνική κουζίνα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη σερβίρεται με κάθε πιθανό τρόπο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!


Σ΄αυτή τη συνταγή το το χοιρινό συναντά την φημισμένη και εξαιρετικά νόστιμη 12μηνη ωριμασμένη κρητική γραβιέρα Καλογεράκη, τα ξερά φρούτα, τη μαυροδάφνη και τα μπαχαρικά, συνθέτοντας ένα γιορτινό πιάτο μοναδικής νοστιμιάς, το συνοδευτικό τί άλλο πατάτες μελωμένες.

Ελάτε κοπιάστε να στρώσουμε το γιορτινό τραπέζι!

Γεμιστό Χοιρινό με Ωριμασμένη Γραβιέρα και Ξερά Φρούτα
Χρόνος Προετοιμασίας: 30′
Χρόνος Ψησίματος: 120′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 5-6
Υλικά
Για το γεμιστό χοιρινό
1500 γρ. χοιρινός λαιμός (ξεκοκκαλισμένος)
250 γρ. ωριμασμένη γραβιέρα Καλογεράκης
2 κουταλιές της σούπας  μουστάρδα
4-5 δαμάσκηνα αποξηραμένα
4 μανιτάρια
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για το συνοδευτικό
300 γρ. πατάτες baby
2 κρεμμύδια
1 πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 βερίκοκα αποξηραμένα
1 πορτοκάλια
250 ml.  μαυροδάφνη ή γλυκό κρασί
200 ml. ζωμό βοδινού
2 κουταλιές της σούπας  μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας  μέλι
1 φύλλο δάφνη
3-4 κόκκους μπαχάρι
Φρέσκο εστραγκόν
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)
Εκτέλεση
1Σε μια φαρδιά λαδόκολλα απλώνουμε τον χοιρινό λαιμό,  αλατοπιπερώνουμε καλά και απλώνουμε την μουστάρδα σε όλη την επιφάνεια. Στον επεξεργαστή τροφίμων ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τ΄ απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος ενώ τα δαμάσκηνα και την ωριμασμένη γραβιέρα την τοποθετούμε σε σε χοντρά κομμάτια.

Κλείνουμε σφικτά το λαιμό και αν έχουμε το ειδικό δίχτυ τυλίγουμε το ρολό μ΄αυτό.


Πλένουμε τα λαχανικά,  κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 και  το πράσο σε ροδέλες.

2Σε μια στενή κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ξεκινάμε να θωρακίζουμε το ρολό σε δυνατή φωτιά. Όταν ψηθεί από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο, σωτάρουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη.

Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το ζωμό, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά, τις πατάτες  και σιγοβράζουμε  το ρολό για περίπου 45 λεπτά και ανάλογα το μέγεθος που έχει το ρολό.

3Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρουμε το φαγητό προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.

Κατόπιν αφαιρούμε και μεταφέρουμε το ρολό, τις πατάτες και τα φρούτα  σ΄ένα ταψί, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 200ο C. Ό,τι έχει περισσέψει στην κατσαρόλα το πολτοποιούμε και ετοιμάζουμε τη συνοδευτική σάλτσα.

Σερβίρουμε το ρολό με τα συνοδευτικά του και τη σάλτσα, αφού πρώτα το αφήσουμε 10 λεπτά ώστε να κοπεί σε φέτες καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις