Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Αίρεται το αμερικανικό εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο


Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί η άρση του αμερικανικού εμπάργο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο. Ψηφοφορία σε Βουλή και Γερουσία.


Την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο αναμένεται να εγκρίνει το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η νομοθετική πρωτοβουλία των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών εντάσσεται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια, στη Γερουσία, ενώ θα ακολουθήσει η υπογραφή του νομοθετήματος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι παραπάνω διαδικασίες εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Με βάση το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, επιτρέπεται η «εξαγωγή, η επανεξαγωγή και η μεταφορά οπλισμού των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου», καθώς «και τις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη”».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ εντάσσονται στο πλαίσιο δράσης της Ουάσιγκτον στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά και τις τελευταίες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τον Ιούνιο, μάλιστα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο «East Med Act», το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει την καταγραφή των παραβιάσεων στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, επικαιροποιώντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις