Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Αποκαλύψεις για τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης από Δένδια: «Η Λιβύη εκβιάστηκε για να υπογράψει τη συμφωνία» – «Θα λάβουμε μέτρα»

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε όξυνση του κλίματος, αλλά η Ελλάδα «δεν θα παίξει το παιχνίδι τους».
H ελληνική διπλωματία έχει ενεργοποιηθεί και τα μηνύματα στην Τουρκία είναι αυστηρά και με αυξημένη συχνότητα, ωστόσο από λόγια δεν καταλαβαίνει ο Ερντογάν. Είναι ώρα για αναβάθμιση των ΕΔ, θωράκιση των επίμαχων περιοχών και πρακτικές διπλωματικές κινήσεις που θα παραλύσουν την Άγκυρα στις άνομες προσπάθειές της.

«Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά», σημείωσε ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, με τεράστια αυτοπεποίθηση. Μπορεί να είναι ψύχραιμη γιατί έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τον εθνικό της χώρο» πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι η χώρα μας επιδιώκει φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και με την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών συστήνει ψυχραιμία και ομοψυχία μπροστά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Επανέλαβε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι κενή περιεχομένου και υποστήριξε ότι η Τρίπολη εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να την υπογράψει. Σημείωσε ότι η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
Κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι η θεωρητική στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της είναι το «μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας», ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει γειτονική χώρα της Τουρκίας που να μην έχει πρόβλημα μαζί της.

Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι στόχος και υποχρέωσή του είναι η προάσπιση των συμφερόντων του τόπου, ενώ υποστήριξε ότι οι αυθαιρεσίες δεν βοηθούν την Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι τυχαίο το ότι η Άγκυρα προσθέτει πλέον σε κάθε διατύπωσή της το Διεθνές Δίκαιο. «Έχει αναγκαστεί να το επικαλείται» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει την πλήρη στήριξη των συμμάχων της και όχι μόνο, κάνοντας αναφορά στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με την οποία ο υπουργός βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και έχει συμφωνήσει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την ανακήρυξη ΑΟΖ.
Κληθείς να απαντήσει εάν η χώρα μας θα προσφύγει στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως «η Ελλάδα δεν φοβάται γιατί έχει βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις. Δεν έχουμε πρόθεση να στερήσουμε από την Τουρκία τα νόμιμα δικαιώματά της. Θα θέλαμε να έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά η Τουρκία δεν βοηθά».
Αναφερόμενος, τέλος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας ζήτησε την τήρηση της πλήρους νομιμότητας και σε αυτό το ζήτημα, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας αναγνωρίζει και καταλαβαίνει ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει πάνω από 3.500.000 ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις