Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Αιγύπτιοι σύμβουλοι: «Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος σε πολεμική εγρήγορση λόγω Τουρκίας» – Παίρνει μέτρα κατά της Άγκυρας ο αλ Σίσι

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας

Οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα πλέον, όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και από την πλευρά της Αιγύπτου.

Ο Gamal Mazloum, γενικός διευθυντής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Ακαδημίας Nasser και σύμβουλος του προέδρου Αλ Σίσι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor,  ότι οι πρόσφατες ναυτικές ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της χώρας, συνδέονται σαφώς  με τις εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή, ιδίως υπό το πρίσμα της συμφωνίας GNA-Τουρκίας , αλλά και των ανησυχιών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

«Η Αίγυπτος ανακοίνωσε στις 29 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τη συμφωνία, ότι είχε έρθει σε επαφή με την Ελλάδα και την Κύπρο και ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να μην αναγνωρίσουν τη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τα ενεργειακά τους συμφέροντα”, συνέχισε ο ίδιος.
Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι, “οι αιγυπτιακές στρατιωτικές ασκήσεις και η χρήση πραγματικών πυρών στην Α. Μεσόγειο στέλνουν ένα σαφές μήνυμα, ότι η Αίγυπτος θα διασφαλίσει τα σύνορά της και θα αντιδράσει με αποφασιστικότητα σε περίπτωση τουρκικής επέμβασης. Αυτό είναι το δικαίωμα της Αιγύπτου από τότε που μιλάμε για την οικονομική της θαλάσσια περιοχή».

Ο ίδιος θεωρεί ότι η συμφωνία GNA-Τουρκίας αποτελεί απειλή για την Αίγυπτο και άλλες χώρες κοντά στη Λιβύη, ενώ τόνισε ότι οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας,  συνεχίζονται αμείωτες μετά τις διαδηλώσεις της 30ης Ιουνίου 2013, οι οποίες οδήγησαν στην ανατροπή του Προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Mohammed Morsi.
Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ενεργά την Αδελφότητα, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στην Αίγυπτο, ενώ αποκάλυψε  ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τα δορυφορικά της κανάλια για να επιτίθεται συνεχώς στο Κάιρο.
Ο Tariq Fahmy, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, θίγουν σοβαρά την Αίγυπτο και αποτελούν απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου διεξήγαγαν στις 3 Νοεμβρίου 2019, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, τις οποίες ο Fahmy θεωρεί ως μήνυμα, ότι οι τρεις χώρες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή ενάντια σε εντάσεις με την Τουρκία.
Πρόσθεσε δε ότι, η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκεται εκτός της εξίσωσης στην περιοχή μετά τη δημιουργία του Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην περιοχή της  Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο συμμετέχουν επτά χώρες. Το φόρουμ αποσκοπεί στην προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας.
Ο Φαχμί δήλωσε ότι είναι απαραίτητο για την Αίγυπτο να είναι επιφυλακτική στην πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, διότι οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων στην περιοχή θα επηρεάσει και άλλους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Καΐρου.
Η κατάσταση είναι δύσκολη και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις