Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019

Ελληνοτουρκικά: Δυστυχώς η διπλωματία πλέον , δεν αρκεί για την αποτροπή

Με τον κίνδυνο να κατηγορηθούμε κι εμείς ότι …”ντιλάρουμε όπλα” και γι΄ αυτό γράφουμε ότι η κρίση με την Τουρκία είναι απίθανο να αποφευχθεί, θα επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι
δυστυχώς, η διπλωματία από μόνη της δεν αρκεί. Το ρίσκο που παίρνουμε είναι μικρό, αφού είμαστε απ΄ αυτούς που διαρκώς γράφουμε ότι η Ελλάδα έχει όπλα. Δεν χρειάζεται καινούργια, αρκεί να δουλεύουν όπως πρέπει τα υπάρχοντα…

Γιατί δεν αρκεί η διπλωματία; Η εικόνα του Ερντογάν να απειλεί ξανά, κάνοντας ευθεία αναφορά στην Ελλάδα, μπροστά από το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο που ναυπηγείται για το τουρκικό ναυτικό , είναι μία από τις πολλές απαντήσεις που μας έχει δώσει το τελευταίο διάστημα, όταν επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο, τις συμμαχίες μας και τη διπλωματία. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι σ’΄ αυτά τα πεδία είναι από χέρι χαμένος και γι΄ αυτό δεν έχει σκοπό να μας αντιμετωπίσει απλά συζητώντας.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Ο Ερντογάν θέλει να μας καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων αλλά αφού πρώτα μας έχει βάλει για τα καλά στη γωνία. Μόνο όταν θα ΄ναι βέβαιος ότι τα όσα θα ΄χει κερδίσει μετά από μία κρίση λίγων ωρών θα έχουν ακυρώσει τη διαπραγματευτική μας και διπλωματική μας ισχύ.

Δεν το κάνει τώρα ο Ερντογάν. Το κάνει από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε την τύχη της Τουρκίας. Χρησιμοποίησε τη διπλωματία και το “χαμηλό προφίλ” μόνο για να κερδίσει χρόνο και να χτίσει βήμα,βήμα τον πολιορκητικό του κριό. Να αναβαθμίσει τη στρατιωτική ισχύ της χώρας του και να “χτίσει” πάνω σ’΄ αυτή τη διπλωματική του τακτική ή οποία είναι απλή: “Θα συζητήσουμε με τους δικούς μου όρους”.

Αυτό είπε και ο “πονηρούλης” ΥΠΕΞ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του στο Βήμα. Πολλοί ερμήνευσαν τις δηλώσεις του ως “παράθυρο για τη Χάγη”, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να πάει στη Χάγη για τους παραλογισμούς της Άγκυρας. Δέχεται να πάει μόνο για την υφαλοκρηπίδα κι απ΄ όσα είπε ο κ.Τσαβούσογλου, η Τουρκία δεν φαίνεται να συμφωνεί μ΄ αυτό.

Κανένας λογικός άνθρωπος δεν διαλέγει την ένοπλη σύγκρουση από τη διπλωματία. Αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην αντιπαράθεση μας με την Τουρκία είναι μάλλον μάταιο να επικαλούμαστε τη λογική. Αρκεί να δούμε το διάδρομο που χάραξε ο Ερντογάν για να έχει κοινή ΑΟΖ με τη Λιβύη για να καταλάβουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Θέλουμε κρίση ή πόλεμο; Προφανώς όχι. Το ερώτημα αυτό το θέτουν αμέσως οι γιάπηδες σύμβουλοι που κυκλοφορούν και προωθούν το σενάριο του “μονόδρομου των συζητήσεων με την Τουρκία”. Κανένας δεν θέλει ούτε κρίση ,ούτε πόλεμο. Αλλά για να αποτρέψουμε και τα δύο δεν μας αρκεί η διπλωματία. Πρέπει η Τουρκία να λαμβάνει κάθε ώρα, κάθε μέρα το σαφές μήνυμα, ότι αν τολμήσει να τραβήξει το σχοινί, εμείς θα ΄μαστε αυτοί που πρώτοι θα το κόψουμε.Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Κοσμάς Χρηστίδης τα ΄χει πει όλα σε μία φράση:Συνεπώς οι συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις ΕΔ, πρέπει κάπου εδώ να σταματήσουν και να περάσουμε στις πράξεις. Έστω και με 140 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στις αμυντικές δαπάνες. Οι συζητήσεις για προγράμματα που θα αποδώσουν σε 10 χρόνια, δεν βοηθούν σε τίποτα εκτός από το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης. Χρειάζονται λύσεις γρήγορες και αποτελεσματικές. Υπάρχουν και είναι γνωστές και στη στρατιωτική και στη πολιτική ηγεσία των ΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις