Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Η δημόσια περιουσία της Τουρκίας στα χέρια του Ερντογάν που βάζει νέο φόρο στα ακίνητα

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2020 από το κυβερνών κόμμα και τους Γκρίζους Λύκους, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης.


Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 1τρις 95 δις λίρες Τουρκίας. Από το ποσό αυτό το 70% θα καταβληθεί για εξόφληση χρέους και αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων που αριθμούν περίπου 4 εκατομμύρια.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες δαπάνες και για την υλοποίηση των φαραωνικών έργων που ονειρεύεται ο Ερντογάν επιβάλλεται ένας νέος φόρος στα ακίνητα. Ο Φόρος  DKV (φόρος πολυτελών ακινήτων) θα επιβαρύνει τους πολίτες με δυσβάστακτα βάρη. Για ακίνητα αξίας 5-7 εκατ. θα καταβάλλεται φόρος 3ο/οο επί της αξίας. Για ακίνητα 7,5-10 εκατ ο φόρος θα είναι 6ο /οο και για ακίνητα πάνω από 10 εκατ. οι πολίτες θα πληρώνουν το 1% της αξίας του.

Οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν ετησίως 15.000-100.000 λίρες Τουρκίας. Τα ποσά αυτά παράλληλα με τον φόρο ακινήτων και φόρο απορριμμάτων θα επιβαρύνουν  τα νοικοκυριά που ήδη υποφέρουν.

Ο νέος αυτός φόρος υπενθυμίζει το περίφημο Βαρλίκι, τον φόρο περιουσίας που επέβαλα σε όλους τους  μη Μουσουλμάνους πολίτες το 1942 και υφάρπαξαν τις περιουσίες τους.  Ήταν ένας άδικος, αυθαίρετος φόρος , έναντι του οποίου δεν μπορούσε να ασκηθεί κανένα ένδικο μέσο, αλλά και όσοι δεν μπορούσαν να τον πληρώσουν οδηγούνταν στα τάγματα εργασίας στη Σιβηρία της Τουρκίας στο Ασκαλε για να εργαστούν σε έργα οδοποιίας. Άνθρωποι εύποροι, με μόρφωση, έσκαβαν χαντάκια κάτω από το δριμύ ψύχος. Πολλοί δεν άντεξαν τις κακουχίες και έχασαν τη ζωή τους. Ο νόμος καταργήθηκε όταν η Γερμανοί άρχισαν να χάνου τον Πόλεμο.

Τον φόρο αυτόν θυμήθηκε η κυβέρνηση αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχουν Μειονότητες για να τον πληρώσουν…

Ο Ερντογάν ίδρυσε στις 26/8/2016 μια εταιρία με την ονομασία Varlik Fonu , στην οποία ενέταξε 21 δημόσιες επιχειρήσεις και 606 ακίνητα.  Σε αυτό ανήκουν οι Τράπεζες Χαλκ Μπάνκ, Ζιραάτ, Η εταιρία τουρκικών Πετρελαίων, κ.α

Το Ταμείο αυτό συγκεντρώνει όλα τα έσοδα, κάτι που μπορούσε να κάνει και το Θησαυροφυλάκιο, χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Ο πρόεδρος του Ταμείου δηλαδή ο ίδιος ο Ερντογάν μαζί με τον αντιπρόεδρο που δεν είναι άλλος από τον γαμπρό του Αλμπαϊράκ μπορούν να διαθέσουν τους πόρους αυτούς  όπως θέλουν και όπου θέλουν.

Αυτή είναι η δημοκρατία του ενός άνδρα, ο οποίος χωρίς κανένα φραγμό, χωρίς κανέναν έλεγχο σπεύδει να κατακτήσει εδάφη όπου οσμίζεται πετρέλαιο που θα του φέρει κέρδη. Φυσικά την απληστία του την καλύπτει με το πατριωτικό όραμα της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με  την πατριδοκαπηλία και την δήθεν απειλή της εδαφικής ακεραιότητας  από τους ξένους…

Δυστυχώς η κορυφή είναι ο πλησιέστερος δρόμος που οδηγεί στον γκρεμό. …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις