Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Ωμές αλήθειες από Μ.Μπορίσοφ: «Δεν μπορούμε να αγγίξουμε την Τουρκία ως ΕΕ - Η Ελλάδα είναι μόνη της»


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Την ωμή πραγματικότητα σε ότι αφορά την δυνατότητα άσκησης πίεσης από την ΕΕ προς την Τουρκία αποτύπωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μ.Μπορίσοφ με δηλώσεις του από την Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών και αποδόμησε το αφήγημα περί λεκτικής καταδίκης από την ΕΕ της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης.

«Ολοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ» δήλωσε ο Μπόικο Μπορίσοφ προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα των εργασιών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής και πρόσθεσε:

«Όλοι παρατηρούν ότι η συμφωνία (για τους πρόσφυγες) θα έπρεπε να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση».

Και συνέχισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός: «Ουδείς μιλάει πλέον για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αλλά το αντίθετο, επειδή όταν επιβάλλονται κυρώσεις η Τουρκία δεν σταματά αλλά στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί».

«Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους» ήταν η φράση του Μπόικο Μπορίσοφ που κατέληξε: «Επειδή τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή»...

Ο Μπορίσοφ δεν λέει κάτι που δεν ισχύει, απλά τους «ξεβόλεψε» όλους γιατί αποκάλυψε την αλήθεια.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε μια επισήμανση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη:

Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη σημαντική συνεργασία με την Τουρκία και να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτή την σημαντική χώρα στο μέλλον

.Μετρήστε πόσες φορές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χρησιμοποίησε το επίθετο «σημαντικός» όταν αναφέρθηκε στην Τουρκία:

4 φορές σε μόλις 100 λέξεις ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αποκάλεσε την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν σημαντική.

Προφανώς, την αποδελτίωση της συνέντευξης Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έχουν λάβει και οι Τούρκοι διπλωμάτες που γνωρίζουν ότι η εκβιαστική τακτική τους να απελευθερώνουν μετανάστες προς την ΕΕ μοιάζει να έχει τρομοκρατήσει την ηγεσία της ΕΕ. Μετρήστε και μόνοι σας πόσες φορές ο Σαρλ Μισέλ απαρίθμησε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας:

«We have had tonight also the occasion to discuss different international topics, especially the relationship with Turkey. We have expressed our full solidarity with Cyprus and Greece. We consider it is important in the future to continue to develop a dialogue with this important country. We know that with regard to migration, for example, it is very important to keep this close cooperation. But at the same time, we know that is important to try to have a strategic vision, in the short term, in the mid-term, what do we want with this important country for the future of Europe».

Διαβάστε τις επίμαχες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στην αγγλική:

«All leaders spoke much, much softer about Turkey last night. Everyone's noting that the agreement (on migrants) should continue, everyone's noting that it has a very important geoststrategic place. Nobody's talking about arms exports sanctions anymore, quite
the opposite -- when there are sanctions, Turkey turns to Russia to arm itself, it doesn't stop.''

``I told my Greek colleagues to find tools to help themselves on their own. Because we support them in all ways but Turkey is now playing a very important role in the region».

Εμείς τι να πούμε μετά από όλα αυτά; Ο Μ.Μπορίσοφ απλά ομολόγησε αυτό που είναι αυτονόητο. Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό για να βοηθήσει την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Μάλιστα με βάση αυτό που είπε ο Μ.Μπορίσοφ προκύπτει το συμπέρασμα ότι  θα συνεχίσει να εξοπλίζεται η Τουρκία απ'όλους: Ρωσία, Γερμανία, ΗΠΑ και όποιον άλλον υπάρχει διαθέσιμος.

Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Μονάχα που τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ότι ήταν 15 χρόνια πριν.

Και αυτό με υπευθυνότητα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις