Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

«Η Ελλάδα θεωρεί ελληνική θάλασσα το Αιγαίο»: Οι πέντε προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας - Απάντηση από το ΥΠΕΞ: Υποκριτικό να μιλά η Τουρκία για Διεθνές Δίκαιο

Συνεχίζεται το «κρεσέντο» των τουρκικών προκλήσεων, με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας να δίνει συνέχεια στα
περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών και να επαναφέρει στη δημοσιότητα αναλυτικό… κατάλογο με πέντε πάγιες αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ο κατάλογος αυτός είναι ενδεικτικός των διαχρονικών προθέσεων της Άγκυρας: ζητά σχεδόν τα πάντα και θέτει για ακόμη μια φορά θέματα υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων, κυριαρχίας επί βραχονησίδων, εναέριο χώρο, αποστρατιωτικοποίηση νησιών και έρευνα/διάσωση στο Αιγαίο.
Σε tweet του το βράδυ της Πέμπτης, ο διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζιγιές «υπενθύμισε» τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο.
«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μακροσκελή ανακοίνωση.
Στο κείμενο, με τίτλο «σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου» οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:
1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
2. Αποστρατικοποίηση των νησιών: «Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».
3. Εναέριος χώρος: «Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.
4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων
5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες
Απάντηση από το ΥΠΕΞ: Υποκριτικό να μιλά η Τουρκία για Διεθνές Δίκαιο
Απάντηση στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο επειδή διατηρεί στρατεύματα σε 16 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών
«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού, η Αθήνα επισημαίνει: «Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του Διεθνούς Δικαίου».
«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζήτησε ο Ακάρ

Νωρίτερα σε νέες προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας είχε προχωρήσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, δηλώνοντας πως η Ελλάδα διατηρεί στρατεύματα σε 16 νησιά, παραβιάζοντας το διεθνές Δίκαιο.
«Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρεί το διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες και να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας» είπε ο Ακάρ.
Πρόκειται για μια πάγια τουρκική θέση, την οποία εκφράζουν κατά καιρούς Τούρκοι αξιωματούχοι -ανάλογα και με τις ανά περίοδο ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι δηλώσεις του Ακάρ έγιναν αργά την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην τουρκική αμυντική εταιρεία Roketsan.
Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εθνικής ανησυχίας για την Τουρκία και πως η χώρα θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό (σ.σ. στην Κύπρο) μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε ο Ακάρ, συμπληρώνοντας ότι κανένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο δεν θα είναι βιώσιμο εάν δεν υπάρχει συμμετοχή της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις