Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Άρχισε ο εφοδιασμός της Ιορδανίας με φυσικό αέριο από το Ισραήλ

Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy άρχισε να αντλεί στο Ισραήλ τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου που προορίζονται για τον εφοδιασμό της αγοράς της Ιορδανίας, ανακοίνωσε η Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΕΕΗ)
του χασεμιτικού βασιλείου, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί η διμερής συμφωνία. Ο εφοδιασμός της Ιορδανίας από το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο ισραηλινό κοίτασμα, γνωστό με την ονομασία Λεβιάθαν, άρχισε για μια πρώτη δοκιμαστική τρίμηνη περίοδο, βάσει των όρων της συμφωνίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε η ΕΕΗ το 2016 με τη Νομπλ, ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας.


«Η δοκιμαστική άντληση θα συνεχιστεί για τρεις μήνες βάσει των τεχνικών και συμβατικών όρων [της συμφωνίας] μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΕΗ, η οποία μεταδόθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης. Βάσει της συμφωνίας, η αμερικανοϊσραηλινή κοινοπραξία θα προμηθεύει αέριο στην Ιορδανία από το κοίτασμα Λεβιάθαν στη Μεσόγειο για 15 χρόνια. Όμως η συμφωνία συναντά αντίσταση στην Ιορδανία, όπου πολλοί θεωρούν το Ισραήλ εχθρό. Ακτιβιστές και κοινοβουλευτικοί άσκησαν πίεση επί χρόνια στην κυβέρνηση ζητώντας να ακυρώσει τη σύμβαση.Το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, η ισχυρότερη παράταξη της αντιπολίτευσης στην Ιορδανία, έκανε λόγο για «μαύρη μέρα στην ιστορία της Ιορδανίας», για «έγκλημα εναντίον του έθνους», μια «εθνική καταστροφή που θέτει την εθνική μας κυριαρχία υπό ομηρία» και παραδίδει «τον ενεργειακό τομέα στη σιωνιστική κατοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις