Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2020

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε το Ιράκ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε το Ιράκ μετά τις «αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών
και φίλων στρατιωτικών διοικητών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της χώρας.
Το Ιράκ θεωρεί παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.
Για τους λόγους αυτούς ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.
Παράλληλα, κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του ISIS.
Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε το κοινοβούλιο να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν.
«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις