Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Τουρκικά drone δρουν στην Υεμένη – Κατέρριψαν ένα UCAV Karayel οι Χούθι – Ο Αλ Σίσι ανακοίνωσε γεωτρήσεις στην Ερυθρά θάλασσα

Πολύ χοντρό και λίαν επικίνδυνο παιχνίδι παίζει ο σουλτάνος Ερντογάν σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, παράλληλα με τις συνήθεις τακτικές του σε Αιγαίο και Βαλκάνια.


Όπως αποκαλύφθηκε, τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα UCAV Karayel, εξοπλισμένο με πυραύλους, καταρρίφθηκε από αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, βγάζοντας στην φόρα την παρουσία Τούρκων στρατιωτικών “συμβούλων” και σε αυτήν την χώρα, οι οποία χειρίζονται τα οχήματα αυτά.
Δύσκολες στιγμές για τα τουρκικά UAV / UCAV και στην Υεμένη μετά την Λιβύη, μετά την αποκάλυψη της κατάρριψης τουρκικού UCAV Vestel Karayel από αντάρτες Houthis πάνω από την περιοχή Salif στην περιφέρεια Hudaydah στην Υεμένη», αναφέρουν πληροφορίες και εικόνες από αιγυπτιακές πηγές.
Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Υεμένη δεν έχει αποκαλυφθεί όμως πλήρως σε όλο της το μέγεθος, αλλά σύμφωνα με τις πηγές μας, υπάρχει παρουσία δεκάδων Τούρκων ειδικών επί των μη επανδρωμένων οχημάτων, μαζί με μικρή μονάδα ασφαλείας τους.
Η Υεμένη είναι όπως φαίνεται ο επόμενος σταθμός του Τούρκου σουλτάνου, ο οποίος επιθυμεί διακαώς την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας, πάση θυσία.

Την ίδια χρονική στιγμή, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι ανακοίνωσε μέσω του Reuters την Κυριακή, ότι η χώρα του ξεκινά έρευνες σε παραχωρηθέντα θαλάσσια οικόπεδα, για την ανεύρεση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ερυθρά Θάλασσα στις εταιρείες Chevron, Royal Dutch Shell και την Mubadala.
Η Chevron ανέλαβε το πρώτο οικόπεδο , η Shell το δεύτερο και ένα τρίτο θαλάσσιο οικόπεδο δόθηκε από κοινού στην Shell και την Mubadala, μιας και έχει συνολική έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3.860 τετραγωνικά μίλια), με ελάχιστη επένδυση 326 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο ενέργειας.
Η πλήρης και ολοκληρωτική κόντρα Τούρκων και Αιγυπτίων λοιπόν, είναι πλέον ένα πολύ πιθανό σενάριο, το οποίο γίνεται ακόμη πιο εφικτό επιβεβαιώνοντας σχετικό άρθρο μας.
Εκεί αναφέραμε ότι, μετά την Ελλάδα και την Κύπρο, στο μάτι του κυκλώνα για την Άγκυρα έχει τεθεί προσωπικά ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, ο οποίος φέρεται από γνωστό μεγάλο τουρκικό αμυντικό ινστιτούτο (από αυτά που καθορίζουν την πολιτική της Τουρκίας), να «χάρισε θαλάσσια οικόπεδα σε Ελλάδα και Κύπρο», ενώ επισημαίνεται ότι και τα δύο αιγυπτιακά νησιά στο κόλπο της Άκαμπα είναι «Οθωμανικά» και παρανόμως δόθηκαν από την Αίγυπτο στη Σ.Αραβία το 2017, αφήνοντας να υπονοηθεί «διεκδίκηση» απο πλευράς Άγκυρας λόγω ασαφούς κυριαρχίας τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις στην Σομαλία και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να φτάσει εκεί που ήταν κάποτε οι Οθωμανοί πρόγονοι τους, και τα νησιά αυτά θα τους “διευκόλυναν” πραγματικά στα μεγαλόπνοα σχέδια τους.
Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει σε μέλλοντα χρόνο η Άγκυρα, μετά την “μεταβίβαση” των νησιών Sanafir και Tiran στην είσοδο του κόλπου της Άκαμπα στο Ριάντ, αλλά η μέχρι τώρα στάση της στην Μεσόγειο και η διαδικασία “παράδοσης” των νησιών μπορεί να ανοίξει ένα ακόμη κεφάλαιο εμπλοκής στην περιοχή αυτή, που ενδιαφέρει τρομερά την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ελίτ.
Πρόκειται για κινήσεις που σχεδόν προεξοφλούνται λόγω της προηγούμενης προκλητικής στάσης των υπερφίαλων Τούρκων, από την Συρία και το Ιράκ, μέχρι το Αιγαίο, την Α.Μεσόγειο και την Λιβύη.
Μιλάμε σαφώς για ένα τουρκικό σχέδιο σε εξέλιξη, το οποίο ευρισκόταν πολλά χρόνια στα συρτάρια στην Άγκυρα και τώρα ανέλαβε να το υλοποιήσει ο νυν Τούρκος πρόεδρος, σε συσχέτιση φυσικά με τον περιβόητο “Εθνικό όρκο”.
Εφόσον πιθανόν, προσπαθήσουν να εγείρουν ενστάσεις οι Τούρκοι κατά της Αιγύπτου και στην Ερυθρά θάλασσα, τότε θα κοντραριστούν με τον Σίσι σε δυο μέτωπα, το ένα στην Α.Μεσόγειο και το δεύτερο στην Ερυθρά θάλασσα, ενώ αύριο 2 Ιαν. 2020 πέφτουν οι υπογραφές και για τον αγωγό East Med, ο οποίος “τέμνει” την σχεδιαζόμενη τουρκική ΑΟΖ, φέρνοντας σε πιθανή ρήξη Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.
Εκτιμάται ότι το 2020 μπήκε με φόρα και μας φέρνει καταιγιστικές εξελίξεις σε ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα και ο λόγος είναι ο ασύστολα προκλητικός Τούρκος πρόεδρος και η χώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις