Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Ετοιμάζεται για τα χειρότερα η Αίγυπτος: Στέλνει στρατό στα δυτικά σύνορα με Λιβύη & υποβρύχια στην Α.Μεσόγειο – Οργή από Αλ Σίσι

Η Αίγυπτος προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια λόγω της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, λαμβάνοντας μέτρα που θυμίζουν
επικείμενη πολεμική επιχείρηση.

Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν δύο στρατιωτικές ασκήσεις διαδοχικά στην Ανατολική Μεσόγειο, με τεράστια σημασία.
Ξένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και ινστιτούτα ανακοίνωσαν ότι οι ασκήσεις αυτές την δεδομένη χρονική στιγμή, ο μεγάλος αριθμός των δυνάμεων που συμμετείχαν και η φύση τουςείχαν ως στόχο να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η Αίγυπτος είναι εξοπλισμένη και έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλες τις επιλογές για να ανταποκριθεί στην αναπτυσσόμενη κατάσταση.
Η Αίγυπτος ξεκίνησε επίσης στρατιωτική δράση για τη διασφάλιση των δυτικών συνόρων της με τη Λιβύη με την μεταφορά τεθωρακισμένων μεραρχιών, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο ετοιμότητας της με υποβρύχιες μονάδες, για να εξασφαλίσει τα χωρικά της ύδατα, αναφέρει η μεγαλύτερη κυβερνητική εφημερίδα της Αιγύπτου.
Με την ιδιότητά του ανωτάτου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Αλ Σίσι εξέδωσε ανακοίνωση η οποία καθιστά σαφές ότι, ενώ η Αίγυπτος δεν επιδιώκει έναν πόλεμο στην περιοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι το Κάιρο δεν είναι προετοιμασμένο για μια τέτοια περίπτωση.

Οι ασκήσεις των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν ουσιαστικά μια προετοιμασία μεγάλης κλίμακας αμφίβιων επιχειρήσεωνοι οποίες υπογράμμισαν τη στρατηγική πολυπλοκότητα για την οποία οι αιγυπτιακές δυνάμεις εξοπλίζονται, σε ένα επιχειρησιακό θέατρο που θα μπορούσε να “πάρει φωτιά” ανά πάσα στιγμή.
Τα σενάρια περιλάμβαναν εναέριες και αμφίβιες αποβάσεις επίλεκτων δυνάμεων στην Βόρεια Στρατιωτική Ζώνη της χώρας.
Το Κάιρο ανησυχεί επίσης για τις αναφορές περί συνεργασίας της Τυνησίας και της Αλγερίας με την Τουρκία, σύμφωνα με παρατηρητές.
Οι πρόσφατες τουρκικές επισκέψεις στις δύο χώρες της Βόρειας Αφρικής συνέπεσαν με επισκέψεις από ηγέτες της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη.
Αν και η Τύνιδα και το Αλγέρι επιβεβαίωσαν την αρχή της μη παρέμβασης στις εγχώριες υποθέσεις των αραβικών εθνών, εξακολουθούν να έρχονται σε αντίθεση με το Κάιρο για την κατάσταση στην Λιβύη.
Παρόλο που το Κάιρο επανέλαβε την υποστήριξή του στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), αντιλαμβάνεται ότι ο LNA δεν είναι εξοπλισμένος για μια μεγάλη σύγκρουση, ιδίως λόγω των εκτεταμένων συνόρων της Λιβύης, που διευκολύνουν την διείσδυση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η ικανότητα του LNA να ελέγχει τα σύνορά του εξακολουθεί να εξαρτάται από τις συμφωνίες με τις τοπικές φυλές, ιδιαίτερα στα ανατολικά και στα νότια, όπου χρειάζεται να προστατεύσει τα νώτα του κατά την προέλαση των δυνάμεων του στην πρωτεύουσα.
Οι περισσότερες από αυτές τις φυλές έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους στο LNA καθώς η άφιξη Τούρκων στρατιωτών, επαναφέρει τις ζοφερές μνήμες της οθωμανικής κατοχής. Ωστόσο, η κατάσταση με τις φυλές στα δυτικά είναι διφορούμενη.
Το LNA δεν έχει συμφωνία με την φυλή Amazigh για παράδειγμα, τα μέλη της οποίας είναι καλά οργανωμένα και εξοπλισμένα, ενώ η Μισράτα παραμένει ένα ισχυρό φρούριο των πολιτοφυλακών του Σαράζ.
Το LNA πρέπει επίσης να εξασφαλίσει τις περιοχές που έχουν πρόσφατα τεθεί υπό έλεγχο. Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα απελευθερώθηκε η Σύρτηη οποία είναι μια στρατηγική πόλη, δεδομένου ότι ο έλεγχος της περιοχής από τον LNA θα εμποδίσει τις πολιτοφυλακές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις να προσεγγίσουν σημαντικά πετρελαϊκά πεδία.
Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην αντίσταση εναντίον του «οθωμανού κατακτητή» και ζήτησε απο τις αραβικές χώρες να συμβάλουν στον αγώνα κατά της τουρκικής κατοχής της Λιβύης, επειδή το τουρκικό επεκτατικό σχέδιο στοχεύει στην αραβική ταυτότητα.
Πολλοί αναλυτές ελπίζουν ότι ο LNA θα επιτύχει να εισέλθει στην Τρίπολη πριν από τη διάσκεψη του Βερολίνου ή ότι η διάσκεψη του Βερολίνου θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια για μια νέα μεταβατική διαδικασία στη Λιβύη, χωρίς τουρκική παρουσία.
Στο πλαίσιο του διπλωματικού πεδίου, το Κάιρο φιλοξενεί σήμερα στις 8 Ιανουαρίου μια υπουργική συνάντηση με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Κάιρο, το βήμα αποσκοπεί στη σφυρηλάτηση μιας περιφερειακής ευθυγράμμισης σε αντίθεση με την τουρκική στρατιωτική επέμβαση που επιδεινώνει τις απειλές που θέτει η κατάσταση στη Λιβύη.
Στοχεύει όμως και σε κάτι πιο σημαντικό , σε έναν αμυντικό άξονα κατά της Τουρκίας που θέλει να ελέγξει ολόκληρη την Α.Μεσόγειο χωρίς οίκτο.

Exclusive video shows the ongoing preparations from Berenice military base located in southern Egypt.
181 people are talking about this

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις