Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Έτοιμη για δοκιμές στη θάλασσα η πυραυλάκατος "ΒΛΑΧΑΚΟΣ": Θα ''φορτωθεί'' με EXOCET


Tρέχουν οι εξελίξεις στο ΠΝ. Η εξοπλιστική ρελάνς της Αθήνας συνεχίζεται, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως θα έχουμε αίσιο τέλος με τις γαλλικές Belharra.

ΗΕλλάδα θα έπρεπε ήδη από χθες να έχει προχωρήσει σε διαδικασίες απόκτησης νέων φρεγατών και όχι μόνο.


Η Άγκυρα εξοπλίζεται συνεχώς, κατασκευάζει δικά πλοία και προσπαθεί βήμα βήμα να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο.

Οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού αποτελούν ένα ζήτημα-κλειδί για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας καθώς και για το μονοπάτι εκσυγχρονισμού που οι ελληνικές δυνάμεις καλούνται να ακολουθήσουν.

Η χώρα μας χρειάζεται αγορά από το πάνω ράφι. Είναι κάτι που το αναφέρουμε συνεχώς εδώ στο Πενταπόσταγμα. Δευτεροκλασάτες επιλογές δεν έχουν νόημα. Εξάλλου λόγω των εξελίξεων, χρειαζόμαστε σύγχρονες και αξιόπιστες φρεγάτες.

Tι αναφέρει το ρεπορτάζ
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει από το υπόστεγο των ναυπηγείων Ελευσίνας και να πέσει στα νερά του Σαρωνικού για τις πρώτες εν πλω δοκιμές η έβδομη πυραυλάκατος κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ ή αλλιώς SUPER VITA.

Πρόκειται για ένα ακόμη Σκάφος Κατευθυνόμενων Βλημάτων, το οποίο διαθέτει τεράστια ως προς το μέγεθός του ισχύ πυρός σχεδόν όση οι φρεγάτες του Στόλου αλλά πλεονεκτήματα τα οποία το καθιστούν "φόβο και τρόμο" στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου.

Η διαμόρφωση του πλοίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αφού ήδη τοποθετήθηκε όλος ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός όπως το υπερσύγχρονο τακτικό σύστημα μάχης TACTICOS, τα πυροβόλα OTOBREDA και το αντιπυραυλικό σύστημα RAM, αναφέρει το newpost.gr

Εκκρεμεί μόνο η τοποθέτηση των εκτοξευτών για τους "φονικούς" πυραύλους EXOCET block 3, με βεληνεκές που αγγίζει τα 180 χιλιόμετρα.

Η έβδομη πυραυλάκατος είναι και η τελευταία της κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ η οποία κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Η αγωνία των εργαζομένων οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για παραδώσουν τα πλοία στον Στόλο ήδη "χτυπά κόκκινο" καθώς η επόμενη ημέρα παραμένει αβέβαιη.

Οι προσπάθειες που γίνονται τόσο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση με επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο για πρόταση προς τους Γάλλους ώστε το ναυπηγείο να συμμετέχει στην κατασκευή των Γαλλικών κορβετών GoWind.

Η συμφωνία θα συνδυαστεί με απόκτηση αριθμού Γαλλικών κορβετών τα επόμενα χρόνια και μπορεί να έρθει ως συνέχεια της συμφωνίας για την αγορά των ψηφιακών φρεγατών Belh@ra.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήσεις για τα ναυπηγεία έγιναν και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού, με εταιρίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμπλακούν στις προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τον νέο Αρχηγό Στόλου Παναγιώτη Λυμπέρη μάλιστα η στιγμή που θα παραδοθεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό η έβδομη SUPER VITA δίχως άλλο θα έχει ξεχωριστή σημασία.

Η πυραυλάκατος φέρει το όνομα ‘’ΒΛΑΧΑΚΟΣ’’ με το Πολεμικό Ναυτικό να τιμά με αυτόν τον τρόπο τον αξιωματικό Παναγιώτη Βλαχάκο ο οποίος θυσιάστηκε στα Ίμια μέσα στο Ελικόπτερο ΑΒ 212 μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό. Ο Παναγιώτης Βλαχάκος ήταν συμμαθητής του νέου Αρχηγού Στόλου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από το 1982 έως και το 1986 όταν αποφοίτησαν Σημαιοφόροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις