Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Γιατί ο επικεφαλής της ΜΙΤ είδε τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας στη Μόσχα

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ , Χάκαν Φιντάν, συναντήθηκε τη περασμένη Δευτέρα με τον ομόλογό του από τη Συρία, Αλί Μαμλούκ, στη Μόσχα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ των δύο αξιωματούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι των τουρκικών και συριακών
υπηρεσιών πληροφοριών έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις στη Συρία και το Ιράν τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή η δημόσια συνάντηση στη Ρωσία είναι ένδειξη ότι η Άγκυρα άρχισε να ενδίδει στην πίεση της Μόσχας να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του καθεστώτος Άσαντ.
Οι  συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών των υπηρεσιών  πληροφοριών  δείχνουν ότι ο Ερντογάν και ο Πούτιν προσπαθούν  να επιλύσουν τις διαφορές τους στη Συρία,γράφει ο Aykan Erdemir στο fdd.org.
Σύμφωνα με πληροφορίες o επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ‘Ασαντ, ζήτησε την αναγνώριση από την Τουρκία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων  και την απόσυρση από την Άγκυρα των παραστρατιωτικών-τρομοκρατών από την Idlib , για να ανοίξουν οι αυτοκινητόδρομοι M-4 και M-5. Δεν είναι ακόμη σαφές πως ο αρχηγός της Τουρκικής ΜΙΤ  ανταποκρίθηκε στα αιτήματα αυτά.
Από το 2011, ο Ερντογάν πολέμησε σκληρά για να ανατρέψει τον  Μπασάρ αλ-Ασαντ και να αντικαταστήσει το καθεστώς του με μια διοίκηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πιστή στην Άγκυρα. Το 2017, ο Ερντογάν αποκάλεσε  τον Άσαντ  «τρομοκράτη» και δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία «με έναν πρόεδρο της Συρίας που σκότωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο πολίτες του».
Η συνάντηση της Δευτέρας δείχνει ότι ο Ερντογάν πλησιάζει στην αναγνώριση του καθεστώτος Άσαντ σε αντάλλαγμα της περαιτέρω συνεργασίας της Μόσχας στη Λιβύη και τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις