Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Κακή εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα: Ρωσία και Τουρκία από κοινού αποφάσισαν «εκεχειρία» στην Λιβύη


Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος
Σε μια δυσάρεστη εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα, η οποία επιβεβαιώνει πάντως τις πληροφορίες ότι Ρωσία και Τουρκία «τα έχουν βρει» στην Λιβύη εδώ και καιρό, είχαμε στην Κωνσταντινούπολη κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν και της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν: Μόσχα και Άγκυρα καλούν σε εκεχειρία στη Λιβύη!

Μια καθόλου συμφέρουσα εξέλιξη καθώς αν σταματήσουν οι επιχειρήσεις, τότε επιβιώνει το καθεστώς Σάρατζ και κυρίως επιβιώνει η συμφωνία Τρίπολης-Αγκυρας για τις ΑΟΖ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε πως «Τουρκία και Ρωσία καλούν σε εκεχειρία στη Λιβύη από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου».
Αν θεωρήσουμε ότι «η αιχμή του δόρατος» του Χ.Χαφτάρ είναι το σώμα των Ρώσων εθελοντών Wagner και αυτοί λάβουν την «σύσταση» από την Μόσχα να απόσχουν από τις επιχειρήσεις, τότε όχι μόνο ο Χαφτάρ, αλλά και η Αθήνα θα έχει πρόβλημα.

Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) της Λιβύης αποχώρησαν ηττημένοι από τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας. Όπως δηλώνουν, αποχώρησαν προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία,, αφού οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους με μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Η Σύρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις