Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

(video) Πολεμική ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή - Κλιμάκωση: Το Ιράν αναπτύσσει τα F-14 στα σύνορα - Ιρανικοί πύραυλοι στοχοποιούν αμερικανικές βάσεις

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Eπί ποδός πολέμου βρίσκεται η Τεχεράνη μετά την εξόντωση από τις ΗΠΑ του διοικητή της μονάδας «Quds» των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορική επιδρομή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Λίγες ώρες μετά την είδηση της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε ότι το Ιράν θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του.

Η Τεχεράνη αναπτύσσει μαχητικά αεροσκάφη F-14 στα σύνορα της χώρας ενώ έχει ενεργοποιήσει όλους τους πυραύλους οι οποίοι έχουν «λοκάρει» αμερικανικές βάσεις ή βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις σε Κατάρ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι Ιρανοί έχουν αποδείξει πως διαθέτουν δυνατότητες πληγμάτων ακόμα και με drones κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα με το κτύπημα στις εγκαταστάσεις της Aramco όπου κυριολεκτικά ρεζιλεύτηκε η πανάκριβη σαουδαραβική αεράμυνα.


Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ είχαν σκοτώσει τον αρχιστράτηγο Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων Quds των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, που για την Ουάσιγκτον αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ο Σολεϊμανί ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο «εκατοντάδων Αμερικανών» και επίσης κατηγόρησε τον διοικητή για ενορχήστρωση επιθέσεων σε βάσεις του συνασπισμού στο Ιράκ.

Οι αρχές της Τεχεράνης καταδίκασαν έντονα τις ΗΠΑ, και δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση για να εκδικηθούν τον θάνατό του.
.
...
Το γεγονός ότι ο Σουλεϊμανί «έγινε μάρτυρας» είναι «η επιβράβευση για τον ακούραστο αγώνα του όλα αυτά τα χρόνια (…) Αν το θέλει ο Θεός, το έργο και ο δρόμος του δεν θα σταματήσουν εδώ, και τους εγκληματίες που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του και με αυτό των άλλων μαρτύρων τους περιμένει αδυσώπητη εκδίκηση», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ σε ανάρτησή του στο Twitter στη γλώσσα φαρσί που είναι η κυρίαρχη περσική γλώσσα από τους καιρούς της Περσικής Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών και μετέπειτα των Σασσανιδών.


«Όλοι οι εχθροί ας γνωρίζουν ότι ο ιερός πόλεμος της αντίστασης θα συνεχιστεί με διπλάσια ένταση, και τους μαχητές στον ιερό πόλεμο τους περιμένει η οριστική νίκη», ανέφερε εξάλλου ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Για εκδίκηση από τις ΗΠΑ μίλησε άλλωστε στο μήνυμά του και ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Ρουχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.

Για «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση», προειδοποίησε μέσω Twitter και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει την «εγκληματική» επίθεση στη Βαγδάτη.

Όμως και ο επικεφαλής του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, μεγάλου συμμάχου του Ιράν, υποσχέθηκε σήμερα «τη δίκαιη τιμωρία» των «εγκληματιών δολοφόνων» που ευθύνονται για τον θάνατο του Ιρανού υποστράτηγου.


Η διπλωματία του Ιράν κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών ελβετό διπλωμάτη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979, για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Στο στέλεχος αυτό της πρεσβείας της Ελβετίας τονίστηκε ότι «η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί» αποτελεί «κατάφωρο» δείγμα «της τρομοκρατίας του αμερικανικού κράτους» και ότι «το αμερικανικό καθεστώς θα φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες» της επιδρομής αυτής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί.

Παγκόσμια ανησυχία για ανάφλεξη

Άμεσες ήταν οι διεθνείς αντιδράσεις μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Την αντίθεσή της στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις εξέφρασε η Κίνα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Το Πεκίνο κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές -και κυρίως τις ΗΠΑ- να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν.

Στην εκτίμηση ότι η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί θα προκαλέσει αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή προέβη και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιρανικό λαό.

«Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται», δήλωσε εξάλλου η  γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν, λίγες ώρες μετά την είδηση της δολοφονίας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της περιοχής».

Σημειώνεται πως η πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τους πολίτες της που βρίσκονται στο Ιράν να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Αλλά και η Συρία καταδικάζει απερίφραστα τη «δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα», μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Η πηγή είπε ότι η επίθεση συνιστά μια «σοβαρή κλιμάκωση» και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ.

Γενικώς έχει φτιαχτεί μια πολύ ωραία «ατμόσφαιρα» η οποία μπορεί να καταλήξει σε πολύ απρόβλεπτες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις