Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Πολεμικό Ναυτικό made in France! Εξελίξεις με τις Bellhara και πιθανότητα ενοικίασης Fremm

Μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την απροθυμία των Αμερικανών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα που είχαμε για την “γρήγορη” ενίσχυση του Στόλου μας, η “γαλλική επιλογή”
που πάντα είχε προβάδισμα, έμεινε χωρίς ανταγωνισμό. Στο τέλος Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα ταξιδέψουν στο Παρίσι. Εκεί αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις φρεγάτες Bellhara κι όχι μόνο γι΄ αυτές.

Παρά το υψηλό τίμημα για την απόκτηση δύο Bellhara -πάνω από 2 δις- η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, θεωρώντας ότι η δύναμη ισχύος που θα προστεθεί στο Στόλο θα είναι σημαντική και αξίζει “τα λεφτά που θα δοθούν”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θέλει να πάρει κάποια ανταλλάγματα για τη συμφωνία. Πρώτα απ΄ όλα να εξασφαλίσει ελληνική συμμετοχή στη ναυπήγηση των πλοίων. Επειδή γνωρίζει ότι αυτή δεν θα είναι μεγάλη, θα ζητήσει να “μπει” η ελληνική αμυντική βιομηχανία με σημαντοκή συμμετοχή στις κορβέτες που θα ναυπηγηθούν από τους Γάλλους και τους Ιταλούς.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με το τι θα γίνει μέχρι να παραδοθεί τουλάχιστον η μία από τις δύο Bellhara.Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα επαναφέρει το θέμα της απόκτησης μέσω “ενοικίασης”, δύο φρεγατών Fremm. Το σχέδιο είχε ναυαγήσει επί των ημερών του Φώτη Κουβέλη στη θέση του ΑΝΥΕΘΑ. Τώρα επανέρχεται. Αν πραγματοποιηθεί θα ΄ναι πολύ σημαντικό για τον Στόλο που θα ενισχυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις