Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Μετωπική Τουρκίας-Αιγύπτου στη Λιβύη - Πανικός στα ΜΜΕ του Ερντογάν


Η Αίγυπτος κινείται πλέον σε μετωπική τροχιά στη Λιβύη, μεταφέροντας χιλιάδες στρατιώτες και βαρύ εξοπλισμό στα σύνορα με την Λιβύη

Οεκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων Συνταγματάρχης Tamer al-Rifai δημοσίευσε σε επίσημη ανακοίνωση ότι "η αιγυπτιακή αεροπορία, το πολεμικό ναυτικό και ο στρατός ξηράς εκτελούν τα καθήκοντά τους αποκλειστικά για την εξασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας, στην Ερυθρά Θάλασσα και την Α. Μεσόγειο”.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Ριφάι δήλωσε ότι η Διοίκηση της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που συνδέεται με το στρατό πραγματοποίησε διάφορες ασκήσεις και εκπαίδευση κατά μήκος των συνόρων με την Λιβύη, στο πλαίσιο της άσκησης Qadir 2020.

Ο στρατηγός Mohamed al-Shahawy, σύμβουλος του κολεγίου διοίκησης και του προσωπικού του αιγυπτιακού στρατού, είπε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Al-Monitor, ότι ο αιγυπτιακός στρατός πραγματοποίησε την στρατιωτική άσκηση Qadir 2020 επειδή το κράτος εκτίθεται για πρώτη φορά σε ένα πολύ ιδιαίτερο είδος απειλής πολύ κοντά στα δυτικά σύνορά του υπό το φως του συνεχιζόμενου πολέμου και της αστάθειας στη γειτονική Λιβύη.

Ο Shahawy δήλωσε ότι αυτό έρχεται μετά την έγκριση από το Τουρκικό κοινοβούλιο, σχετικής απόφασης για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, στον πόλεμο εναντίον του στρατηγού Χαφτάρ, υποστηριζόμενου από την Αίγυπτο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η άσκηση Qadir 2020, ήταν μια "πολεμική προπαρασκευή" που περιελάμβανε εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις, κυρίως στη στρατιωτική βάση Berenice νότια της Ερυθράς Θάλασσας, για την αποστολή σαφών και αδιαμφισβήτητων μηνυμάτων στην τουρκική πλευρά, η οποία παρενέβη στη Λιβύη χωρίς να έχει το δικαίωμα, παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε ότι όλα αυτά έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν τα βόρεια αιγυπτιακά σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, ειδικά στον τομέα του κοιτάσματος του φυσικού αερίου Zohr, αλλά και σε διάφορες άλλες πηγές αερίου και πετρελαίου.

Ξεκάθαρος πανικός στα ΜΜΕ του Ερντογάν
Ο Αλ Σίσι είναι πλέον σε ευθεία σύγκρουση με τον ομόλογο του Ερντογάν σε πολλά θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρουν και τα τουρκικά ΜΜΕ. Η κατάσταση έχει σχεδόν φτάσει σε ένα πολύ λεπτό σημείο και η Αίγυπτος έχει αρχίσει να δείχνει δόντια της στην Άγκυρα.
.
..
“Έτσι πολλοί στην Τουρκία αναρωτιούνται με το κατά πόσο είναι ισχυρός ο στρατός της Αιγύπτου για την περίπτωση εμπλοκής ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο”, τονίζει Τούρκος δημοσιογράφος Yusuf Metin.

Ο ίδιος εξετάζει αριθμητικά τις Αιγυπτιακές χερσαίες δυνάμεις και φυσικά απογοητεύεται. Σήμερα εν έτει 2020, ο αιγυπτιακός στρατός έχει 315 χιλιάδες ενεργούς στρατιώτες.

"Η Αίγυπτος διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης. Μιλάμε για 1130 M1A1 Abrams, 850 M60A3, 300 M60A1, 260 T-62 Ramses 2 . Εκτός από τα υπάρχοντα άρματα μάχης, παραγγέλθηκαν επίσης 500 άρματα T-90MS στη Ρωσία το 2017, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται στην Αίγυπτο τα επόμενα χρόνια.

Στον τομέα των ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό M113, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι εξοπλισμένα με πολυβόλα 12,7mm M2 Browning.

Εκτός από τα 250 ΤΟΜΑ BTR-50 από τη Σοβιετική Ένωση, το απόθεμα τεθωρακισμένων οχημάτων αυτού του τύπου αφορούν εκατοντάδες OT-62A TOPAS από την Τσεχοσλοβακία, τα οποία αποτελούν το υπόλοιπο κομμάτι των οχημάτων.

Αν έρθουμε στα τροχοφόρα, υπάρχουν 1310 διαφορετικά οχήματα BMR-600, Fahd, Walid, τα οποία διαθέτουν 1040 M1151 HMMWV, 375 M1114 HMMWV. Υπάρχουν επίσης 930 αμερικανικά MRAP.

Όταν εξετάζουμε τα συστήματα πυραύλων, βλέπουμε την παρουσία των πυραύλων Scud στη κατηγορία βραχείας εμβέλειας βαλλιστικών πυραύλων. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν εμβέλεια 300-450 χιλιομέτρων και δεν αποτελούν απειλή, δεδομένου ότι δεν έχουν αρκετό εύρος για να χτυπήσουν την Τουρκία.

Στην κατηγορία Multi-Barrel Rocket Launcher, υπάρχουν 36 συστήματα K-136 των 130 χιλ. νοτιοκορεατικής προέλευσης, 45 αμερικανικά συστήματα M-270 και 20 συστήματα Sakr-45 που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από την Αίγυπτο.

Από την άποψη της εμβέλειας τα συστήματα M270 και Sakr-45, έχουν εμβέλεια 45 χιλιομέτρων, ενώ οι πύραυλοι K-136 έχουν εμβέλεια 36 χιλιομέτρων. Στα συστήματα πυροβολικού, υπάρχουν 144 Μ110 των 203mm , 200 M109A5, 164 M109A2 / A3", καταλήγει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Πρόκειται σαφώς για μια ισχυρότατη πολεμική μηχανή, η είσοδο της οποίας στον αγωγό EastMed και στην ειδική στρατιωτική δύναμη που θα τον επιτηρεί, θα αλλάξει άρδην όλα τα δεδομένα εις  βάρος της Άγκυρας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις