Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Νέος κοροναϊός - ΠΟΥ: «Υψηλή» η απειλή σε διεθνές επίπεδο - Βοήθεια στην Κίνα προσφέρει ο Τραμπ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με το νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το
«υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του.
Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».
«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.
«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.
Ο ΠΟΥ δημοσίευσε έξι εκθέσεις από την έναρξη της κρίσης.
Από την τρίτη, που δημοσίευσε την 23η Ιανουαρίου, προχωρούσε σε μια εκτίμηση του κινδύνου.
Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».
«Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου.
Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Βοήθεια στην Κίνα προσφέρει ο Τραμπ 

Βοήθεια στην Κίνα πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να ελεγχτεί η εξάπλωση του κοροναϊού που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 81 ανθρώπων και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.880.
«Είμαστε σε στενή επαφή με την Κίνα σε ό,τι αφορά τον ιό», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι «έχουν εντοπιστεί ελάχιστα κρούσματα στις ΗΠΑ», ωστόσο οι αμερικανικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση.
«Προσφέραμε στην Κίνα και στον πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί αναγκαία. Οι ειδικοί μας είναι εκπληκτικοί!», κατέληξε.
Κρούσματα της ασθένειας έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 10 χώρες, ενώ ο πρώτος θάνατος από ιό καταγράφηκε και στο Πεκίνο.
Ο 50χρονος ασθενής, που είχε επισκεφθεί στις 8 Ιανουαρίου την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, επιβεβαιώθηκε ότι είχε νοσήσει από τον ιό την 22α Ιανουαρίου, αναφέρει το κρατικό δίκτυο CCTV.
Εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό, αφού επέστρεψε στο Πεκίνο επτά ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της κινεζικής πρωτεύουσας.
Δείτε live την εξάπλωση του κοροναϊού: 
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισεκ. γουάν (περίπου 7,85 δισεκ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.
Μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Κίνα κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους και συνιστούν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι, προκειμένου να προφυλαχθεί από την εξάπλωση του κοροναϊού.
Επιπλέον οι εταιρείες δίνουν περισσότερες ημέρες διακοπών στους εργαζόμενούς τους, ακυρώνουν εκδηλώσεις και επιβάλουν καραντίνες καθώς προετοιμάζονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απόφασης των κινεζικών αρχών να παρατείνουν τις διακοπές για το κινεζικό νέο έτος.
Η αλυσίδα εστιατορίων Haidilao International Holding ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα καταστήματά της σε όλη την Κίνα από την Κυριακή ως την Παρασκευή, ενώ η εταιρεία gaming Tencent Holdings Ltd και η εταιρεία social media ByteDance συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι.
Πολλές άλλες εταιρείες συμβούλευσαν τους εργαζόμενούς τους που επιστρέφουν από την Γουχάν ή την επαρχία Χουμπέι να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.
Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ακύρωσε την εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα που λειτουργεί ξανά μετά το κινεζικό νέο έτος, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από τον κοροναϊό.
Οι επιχειρήσεις στην πόλη Σουζχού της ανατολικής Κίνας, όπου βρίσκεται ένα βιομηχανικό πάρκο για φαρμακευτικές και τεχνολογικές εταιρείες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον ως τις 8 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία συστήνει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα, παρά μόνο εάν είναι απαραίτητο.
«Συστήνεται στους πολίτες μας να μην ταξιδεύουν στην Κίνα παρά μόνο εάν είναι απαραίτητο και εάν μεταβούν εκεί, θα πρέπει να αποφεύγουν τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα του κοροναϊού, ιδίως στην επαρχία Χουμπέι» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση.
Οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Κίνα και θα πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας θα πρέπει να εφαρμόζουν τα προληπτικά μέτρα, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Θα πρέπει να παρακολουθούν «στενά» τις δηλώσεις και προειδοποιήσεις της τουρκικής πρεσβείας στο Πεκίνο, των τουρκικών προξενείων στο Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, τη Γκουανγκζού, της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πέμπτο κρούσμα στην Αυστραλία

Οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα το πέμπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, με τους αξιωματούχους να εξηγούν ότι πρόκειται για μια 21χρονη γυναίκα η οποία βρισκόταν στην τελευταία πτήση που αναχώρησε από την Γουχάν, την κινεζική πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία, για το Σίδνεϊ προτού το Πεκίνο ανακοινώσει ταξιδιωτική απαγόρευση.
Η γυναίκα αυτή βρισκόταν στην απευθείας πτήση που συνδέει το Σίδνεϊ με την Γουχάν και παρουσίασε συμπτώματα 24 ώρες μετά την άφιξή της στην Αυστραλία. Αμέσως πήγε στο νοσοκομείο, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Νέας Νότιας Ουαλίας Κέρι Τσαντ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η ασθενής τέθηκε αμέσως σε καραντίνα.
Εξάλλου οι αρχές αναζητούν δύο ανθρώπους με τους οποίους είχε επαφή οι οποίοι όμως έχουν μικρές πιθανότητες να έχουν προσβληθεί.
Η Αυστραλία επιβεβαίωσε το Σάββατο τέσσερα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, ένα στη Μελβούρνη και τρία στο Σίδνεϊ, με τις αρχές να εξηγούν ότι αναμένουν και άλλα με δεδομένο τον όγκο των ταξιδιωτών μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας. Παράλληλα η Καμπέρα συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για την απομάκρυνση περίπου 100 Αυστραλών από την Ουχάν.

Επαναπατρίζει τους Ιάπωνες της Γουχάν η Ιαπωνία

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να γίνει τουλάχιστον μία πτήση τσάρτερ ήδη αύριο Τρίτη με την οποία θα μπορέσουν να επαναπατριστούν Ιάπωνες υπήκοοι από την Γουχάν, στην κεντρική Κίνα.
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών νωρίτερα σήμερα ότι έχει αναληφθεί πρωτοβουλία σε συντονισμό με τις κινεζικές αρχές για να επαναπατριστούν όσοι Ιάπωνες το επιθυμούν από την πόλ Γουχάν, συμπεριλαμβανομένων πτήσεων με ναυλωμένα αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις