Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κρίση με την Τουρκία λόγω των F-35: Αποδεσμεύουν το μισό προσωπικό της βάσης του Ιντσιρλίκ

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κρίση με την Τουρκία λόγω των F-35 αφού η καταληκτική ημερομηνία της οριστικής αποχώρησης της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γεννιάς πλησιάζει και έτσι αποδεσμεύουν το μισό προσωπικό της βάσης του Ιντσιρλίκ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου!

Η τουρκική ιστοσελίδα Dokuz8 Haber, επαναφέρει τα σενάρια για το Ιντσιρλίκ καθώς η αμερικανική εταιρεία που υποστηρίζει τις πτήσεις και τη συντήρηση στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ  έχει απολύσει σχεδόν το 50% του προσωπικού της.

Η ιστοσελίδα θέτει ερωτήματα για το μέλλον της βάσης, η οποία φιλοξενεί πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ περίπου 100 μίλια από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
Οι συμβάσεις  των 424 από τους  890 υπαλλήλους που εργάζονται για την Vectrus System Corporation θα τερματιστούν το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ανακοίνωση που έστειλε η εταιρεία στην Ένωση Εργαζομένων Αμυντικής Βιομηχανίας   (Türk Harb-Is) .

Η Ένωση απάντησε στην απόφαση της Vectrus, καλώντας την εταιρεία, η οποία παρέχει υπηρεσίες  σε 22 χώρες με περίπου 6.700 υπαλλήλους, να επανεξετάσει την απόφασή της.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να κλείσει την αεροπορική της βάση του Ιντσιρλίκ, απαντώντας σε απειλές περί  αμερικανικών κυρώσεων και στο ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ, το οποίο αναγνώρισε τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων πριν από έναν αιώνα ως Γενοκτονία.

Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί προχωρούν σε αυτή την κίνηση διότι ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν μέχρι που θα «τραβήξει» το ζήτημα.

Εάν οι Τούρκοι αποβληθούν οριστικά από το πρόγραμμα των μαχητικών είναι σίγουρο ότι θα απαντήσουν με μια πολύ «θορυβώδη» ενέργεια και πολύ δύσκολα μετά οι Αμερικανοί θα καταφέρουν να κρατήσουν την Τουρκία εντός ΝΑΤΟ χωρίς να καταστραφεί το γόητρό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις