Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

Το Παρίσι αιφνιδιάζει την Άγκυρα: Στέλνει Rafale στην Ελλάδα για μεταστάθμευση

Mόνιμη παρουσία ετοιμάζει η Γαλλία στην Ελλάδα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Στα Ηλύσια Πεδία έφτασε στις 14:30 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έγινε δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 


Αυτή την ώρα, οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος, έχουν διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος

 Στις 15:30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 16:30 ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με με επιχειρηματίες, ενώ στις 20:00 θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Τι θα ζητήσουν Μητσοτάκης - Μακρόν 

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα για το ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό. 

Το σχέδιο της Γαλλίας 

Με πλοία, μαχητικά RAFALE και SPECIAL OPERATION FORCES το Παρίσι προετοιμάζεται για μόνιμη συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Ήδη στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για μεταστάθμευση στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα Γαλλικών RAFALE τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Στόχος είναι να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα Ελληνικά MIRAGE, αναφέρει το newpost.

Ήδη ο Γάλλος πρέσβης προανήγγειλε τη μόνιμη παρουσία μιας φρεγάτας FREMM στην Ανατολική Μεσόγειο όπως γράψαμε στο Πενταπόσταγμα. 

Η Αθήνα αναμένεται να δηλώσει ότι θα επιθυμούσε να δει το Γαλλικό πολεμικό πλοίο μέσα στο Αιγαίο ακόμα και να δένει σε κάποιο Ελληνικό ακριτικό νησί σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και αναγνώρισης από το Παρίσι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αρχιπέλαγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις