Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Πεζοπόροι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός Ιάπωνα κρατούμενου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στις αρχές Οκτωβρίου, δύο πεζοπόροι διέσχιζαν ένα αλπικό μονοπάτι στην περιοχή της Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια, όταν κάτι αναπάντεχο συνέβη:
σκόνταψαν πάνω σε έναν ανθρώπινο σκελετό.
 Οι πεζοπόροι ανέφεραν το ιδιαίτερο εύρημά τους στις τοπικές αρχές. Μετά από εννέα ημέρες, όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν στην περιοχή, υπάλληλοι από την κομητεία του Ίνιο περισυνέλεξαν τα ανθρώπινα απομεινάρια και τα έστειλαν για εξέταση ιατροδικαστική εξέταση. 
Στο σημείο αυτό η ιστορία παίρνει μια ασυνήθιστη τροπή. Σύμφωνα με την εξέταση DNA που πραγματοποιήθηκε, ο σκελετός ανήκε στον Giichi Matsumura, έναν Ιάπωνα που έζησε σε ένα κέντρο κράτησης για Ιάπωνες κρατούμενος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξαφανισμένος από το 1945

Ο 46χρονος Matsumura ζούσε με την οικογένειά του και 11.000 ακόμη Ιάπωνες κρατούμενους στο Κέντρο Κρατουμένων του Manzanar, από όπου στις 29 Ιουλίου 1945 μαζί με μια ομάδα ψαράδων ξεκίνησε για ένα περιπετειώδες ταξίδι, σύμφωνα με το γραφείο του Σερίφη στην Κομητεία του Ίνιο.
Μερικές ημέρες αργότερα, στις 2 Αυγούστου, αποκόπηκε από την κύρια ομάδα προκειμένου να ζωγραφίσει και να σχεδιάσει το ορεινό τοπίο της περιοχής.
Τότε τον βρήκε η καταιγίδα, με αποτέλεσμα η ομάδα των ψαράδων να μην καταφέρουν να εντοπίσουν τον χαμένο τους φίλο. Όταν είχε ότι δεν ερχόταν, άρχισαν να κατεβαίνουν το βουνό ελπίζοντας ότι ο Matsumura θα τους είχε προλάβει στην επιστροφή.
Έκαναν όμως λάθος. Είχε πεθάνει στα βουνά.
Έναν μήνα αργότερα, ένα ζευγάρι από την γειτονική Ιντιπέντενς, στην Καλιφόρνια, εντόπισε τη σορό του Matsumura. «Αναγκάστηκαν να τον αφήσουν εκεί», δήλωνε η κόρη του Matsumura το 2018. «Δεν ήταν εύκολο να τον κατεβάσεις από εκεί πάνω, ήταν πολύ ψηλά».
japanese internee remains1
H κηδεία του Giichi Matsumura / Πηγή: CNNi
Η σύζυγος του Matsumura κατάφερε να στείλει ένα σεντόνι προκειμένου να σκεπάσει το άψυχο σώμα του άνδρα της. Η βουδιστική εκκλησία έψαλε μια επιμνημόσυνη δέηση στο κέντρο κράτησης του Manzanar.

Ένα οδυνηρό κεφάλαιο στην αμερικανική Ιστορία

Το Manzanar ήταν ένα από τα 10 στρατόπεδα συγκέντρωσης ή μετακίνησης πληθυσμού εν καιρώ πολέμου που εγκαθίδρυσε η αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να στεγάσουν Ιάπωνες ενώ ο πόλεμος μαίνονταν στον Ειρηνικό
Τη χρονική περίοδο που στον Matsumura επετράπη να ξεκινήσει το ταξίδι του με τους ψαράδες στη Σιέρα Νεβάδα, η εντολή αποκλεισμού της κυβέρνησης είχε λήξει. Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης και η οικογένειά του ήταν ελεύθεροι να φύγουν.
Ωστόσο η οικογένεια δεν είχε κάποια επιχείρηση ή έστω σπίτι για να επιστρέψουν σε αυτό, έτσι συνέχισαν να ζουν στον στρατόπεδο μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 1945, όταν αυτό έκλεισε και επίσημα.
Πλέον το στρατόπεδο έχει γίνει εθνικός ιστορικός χώρος, με την επικεφαλής του Μπερναντέτ Τζόνσον να δηλώνει σοκαρισμένη στο άκουσμα της είδησης ότι πεζοπόροι βρήκαν τη σορό του Matsumura, 74 χρόνια μετά.
«Ελπίζουμε η οικογένεια να βάλει τον επίλογο και να βρει τη γαλήνη τώρα που έγινε η εξακρίβωση της ταυτότητας», δηλώνει η Τζόνσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις