Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Προειδοποίηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ στην Αθήνα για τον "Mr. Bitcoin"


Με μια φράση που δείχνει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για «απότομες» κινήσεις κατά της Αθήνας σε περίπτωση που εν τέλει εκδοθεί στις ΗΠΑ ο «Mr Bitcoin», Αλεξάντερ Βίνικ, ο Ρώσος υπουργός
Εξωτερικών δήλωσε ότι «Προσπαθείτε να δώσετε τον άνθρωπό μας στους Αμερικανούς και δεν είναι καθόλου σωστό».

Η δήλωση έγινε στον Έλληνα ανταποκριτή στην Μόσχα, Θανάση Αυγερινό και μόνο συνήθης δεν είναι από τον ισχυρό άνδρα της ρωσικής διπλωματίας.

Είχε προϋπάρξει η διατύπωση της θέσης ότι «η επιλογή της Α.Σακελλαροπούλου ως νέας Προέδρου της Δημοκρατίας οφειλόταν στην εξέδωσε απόφαση της έκδοσης του  Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ», γνωστού ως «Mr Bitcoin» στην Γαλλία (αλλά ουσιαστικά στις ΗΠΑ που είχε υποβάλλει δεύτερο αίτημα αφού η Γαλλία αποσύρει την αίτηση έκδοσης).

Στα τέλη του περασμένου χρόνου ο Σεργκέι Λαφρόφ είχε δηλώσει για το θέμα  με οργίλο ύφος ότι: «Η στάση των ελληνικών Αρχών μέχρι τώρα ήταν απαράδεκτη. Θεωρούμε τελείως μη αποδεκτή την προσέγγιση εκ μέρους των Ελλήνων συναδέλφων, οι οποίοι υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν – θέλω να το τονίσω ξανά αυτό – στα πρόσθετα στοιχεία που παρουσιάσαμε. Αυτό, όμως, δεν συνέβη» συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.


Η απόφασή του έκδοσή του στην Γαλλία είναι μία ύπουλη απόφαση: Υπάρχουν τρία αιτήματα.

Το γαλλικό, το αμερικανικό και το ρωσικό. Παρά το γεγονός ότι είχαμε μιλήσει για το θέμα με τον κ. Δένδια, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι θα εξετάσει την επιχειρηματολογία μας, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να εγκρίνουν την έκδοση χωρίς να μας ενημερώσουν.

Από τη στιγμή που η Γαλλία - απ’ ό,τι έχω ακούσει - ήδη αρνείται το αίτημα έκδοσης, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι ο Βίνικ θα πρέπει να πάει στις ΗΠΑ, κάτι το οποίο κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε» τόνισε.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο Αλεξάντερ Βίνικ θα εκδοθεί αρχικά στη Γαλλία κι ακολούθως θα παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Η νέα δήλωση-προειδοποίηση του Σ.Λαφρόφ στον Θ.Αυγερινό είναι ακόμα πιο άμεση. Και όλα αυτά, επάνω στην «βαριά» ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από την αναγνώριση του αυτοκέφαλου του Πατριαρχείου και της απόσχισής του από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις