Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Στην «καρδιά» της κυπριακής ΑΟΖ τουρκικό γεωτρύπανο - Απόφαση για να «τρυπήσουν» στο οικόπεδο 8


Συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, ανακοινώνοντας την αποστολή του γεωτρύπανου Γιαβούζ αυτή την φορά νότια της Κύπρου εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ και σε
Οικόπεδα τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί σε ξένες εταιρείες.

Με την NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές, δεσμεύουν την συγκεκριμένη περιοχή, που επικαλύπτει το Οικόπεδο 8 της κυπριακης ΑΟΖ, το οποίο έχει δοθεί σε TOTAL και ΕΝΙ, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 24 Μαΐου για γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν από το Γιαβούζ και τα συνοδευτικά σκάφη OSMAN BEY και ORHAN BEY ενώ στη περιοχή πλέουν και πλοία του τουρκικού ναυτικού.

Νότια της Κύπρου, περίπου 100 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό ξεκινάει γεώτρηση από σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο σε περιοχή που βρίσκεται εντός του Οικοπέδου 8 που έχει αδειδοτηθεί σε Total/Eni, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι δύο εταιρείες έχουν προγραμματίσει να κάνουν γεώτρηση στο τεμάχιο 8, εντός του 2020 ή αρχές του 2021.

Είναι περιοχή που επι μήνες πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το Μπαρμπαρός. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είχε προαναγγείλει νωρίτρα την αποστολή του Γιαβούζ βαφτίζοντας τον στόχο του γεωτρύπανου με το όνομα «Λευκωσία 1».

Μέχρι τώρα η Τουρκία έχει επιχειρήσει γεωτρήσεις είτε βορειοδυτικά της Πάφου, εντός κυπριακής υφαλοκρηπίδας, στο βορειοανατολικό σημειο του οριοθετημένου Οικοπέδου 7,(όπου απέτυχε και αποχώρησε) και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά νότια της Καρπασίας, όπου και από εκεί το FΑΤΙΗ αναχώρησε τις προηγούμενες ημέρες, επιστρέφοντας στο τουρκικό λιμάνι Φοινίκη.

Στο τέλος Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου είναι προγραμματισμένη γεώτρηση της Total /Enι στο Οικόπεδο 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις