Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Σύγκρουση Ισραήλ-Τουρκίας - Για πρώτη φορά τοποθετείται ο Νετανιάχου για την Λιβύη


Για πρώτη φορά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τοποθετείται για την τουρκική εμπλοκή στην Λιβύη. Το Τελ Αβίβ εδώ και μήνες δημοσίως δεν είχε τοποθετηθεί για τα τεκταινόμενα στη χώρα,
σήμερα όμως σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαμε μία σημαντική τοποθέτηση.
Πριν λίγα λεπτά είχαμε συνάντηση Μακρόν-Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, όπου συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο. 


Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

''Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, όπου συζητήσαμε για το Ιράκ, το Ιράν, την Συρία, το Λίβανο και για την τουρκική παρέμβαση στην Λιβύη'' 

To Iσραήλ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή και σίγουρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η  ετήσια έκθεση Ισραηλινού στρατού που θεωρεί την Τουρκία ως μια μεγάλη και σοβαρή απειλή για την χώρα, ειδικά στην περιοχή της Α. Μεσογείου.

H σημερινή παρέμβαση, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μήνυμα προς την Τουρκία, με το Τελ Αβίβ επιτέλους να λαμβάνει μέτρα για το ''καυτό'' ζήτημα που απασχολεί την χώρα μας.

Βομβαρδίζουν το αεροδρόμιο της Μιτίγκα οι δυνάμεις του LNA


Την ίδια στγμή, ο LNA περνάει στην αντεπίθεση, καθώς εδώ και λίγη ώρα βομβαρδίζεται το αεροδρόμιο της Μιτίγκα, στο οποίο υπάρχουν τουρκικά UAV. Τα τουρκικά πάντως βγάζουν ''αρούς'', καθώς δεν περίμενα αυτή την εξέλιξη.

Σοκαρισμένος ο Τσαβούσογλου

Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, είναι το «μοναδικό εμπόδιο» για την εφαρμογή ειρηνευτικής διαδικασίας στην Λιβύη, δήλωσε σήμερα στο Νταβός ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ορισμένες πλευρές, όπως εμείς, δεν υποστήριξαν παρά τον (επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής νεότητας Φάγεζ) αλ-Σάρατζ. Δυστυχώς, η Γαλλία και άλλοι Ευρωπαίοι υποστήριξαν τον Χάφταρ. Και δυστυχώς ο Χάφταρ δεν θέλει να μοιρασθεί την εξουσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Εξαρτάται από τον Χάφταρ. Ο αλ-Σάρατζ έχει ήδη δηλώσει την δέσμευσή του και επίσης υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν για εκεχειρία στην Μόσχα. Η πλευρά Σάρατζ έχει δεσμευθεί και δεν ήταν για εμάς δύσκολο να τον πείσουμε. Αλλά ο Χάφταρ, δεν έχει δεσμευθεί ακόμη, άρα εξαρτάται από αυτόν», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

Υπερασπιζόμενος την συνεργασία ανάμεσα στην Αγκυρα και την Μόσχα στο ζήτημα της Λιβύης, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Ρωσία έγινε «παράγοντας» στην Λιβύη όπως έγινε στην Συρία όπου «κάλυψε ένα κενό» επεμβαίνοντας στη χώρα το 2015.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις