Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Συμφωνία-ορόσημο μεταξύ Ισραήλ-Αιγύπτου - Κοινή απειλή η Τουρκία


Το Ισραήλ άρχισε να εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, ξεκινώντας μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που υπέγραψαν οι γείτονες από τότε που έκαναν ειρήνη πριν από δεκαετίες.

Ραγδαίες είναι από εδώ και μπρος οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις συμφωνίες μεταξύ των απειλούμενων από την Τουρκία κρατών, να διαδέχονται η μία την άλλη.

Ισραήλ και Αίγυπτος ξεπερνούν ταχύτατα τις διαφορές τους και μπαίνουν δυναμικά στο ενεργειακό "παιχνίδι" υπογράφοντας μια συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο σε βάθος 15 χρόνων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση ορόσημο, ιδιωτική επιχείρηση στην Αίγυπτο, η Dolphinus Holdings θα αγοράσει 85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αξίας περίπου 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα ανοικτά πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ επί 15 χρόνια.

Στο Κάιρο το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέϊνιτς και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Τάρεκ ελ Μόλα, ανακοίνωσαν την έναρξη της ροής του αερίου.

Σε κοινή δήλωση, οι δύο υπουργοί ενέργειας δήλωσαν ότι το βήμα ήταν μια «σημαντική εξέλιξη» και πρόσθεσαν ότι θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν την παροχή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο τον Δεκέμβριο του 2019.

Την περίοδο εκείνη ο Στέϊνιτς χαρακτήρισε την συμφωνία ως «ιστορικό ορόσημο» για το Ισραήλ. Η συμφωνία επιτρέπει, επίσης, στο Ισραήλ να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω των αιγυπτιακών εργοστασίων, ως υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το αέριο διοχετεύεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που συνδέει το Ισραήλ και τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.


Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την εξαγωγή αερίου, ως την πιο σημαντική συμφωνία που προέκυψε, από τότε που οι χώρες υπέγραψαν την ιστορική ειρηνευτική συνθήκη το 1979.

Η κατασκευή του αγωγού East Med δημιουργεί νέες συμμαχίες στην περιοχή, οι οποίες σταδιακά καλούνται να αντιμετωπίσουν μία κοινή απειλή, που δεν είναι άλλη από τα μεγαλόπνοα παράνομα σχέδια της Άγκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις