Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

«Τρέχοντας» η Α.Μέρκελ σήμερα στη Μόσχα: Προσπαθεί να σώσει το καθεστώς της Τρίπολης


Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος
Επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να διασώσει το καθεστώς των ισλαμιστών της Τρίπολης, το οποίο φαίνεται να διανύει τις τελευταίες του ημέρες.

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν Μέρκελ και Πούτιν, πριν λίγες ημέρες.

Η συνάντηση είχε αποφασιστεί όταν Πούτιν και Μέρκελ είχαν βρεθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

Η Άνγκελ Μέρκελ αναμένεται να προσπαθήσει να πιέσει την Ρωσία να σταματήσει την επέλαση του Χαλίφα Χαφτάρ. Αν και η Μόσχα απηύθυνε, τις προηγούμενες ημέρες, έκκληση μαζί με την Τουρκία για κατάπαυση του πυρός, δεν «καίγεται» κιόλας, αφού οι Ρώσοι εθελοντές συνεχίζουν να πολεμούν κανονικά στο πλευρό του LNA, εναντίον των ισλαμιστών.
Ο Χάφταρ μάλιστα απέρριψε την εκεχειρία και τόνισε την Πέμπτη ότι η επιχείρησή για την κατάληψη της Τρίπολης θα συνεχιστεί.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη είναι ένας από τους βασικούς λόγους της συνάντησης Μέρκελ- Πούτιν, επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Το Βερολίνο σκοπεύει να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή στην κρίση, καθώς δεν επιθυμεί η Λιβύη να μετατραπεί «σε δεύτερη Συρία».

Με την ευκαιρία αυτή η Γερμανία καγκελάριος αναμένεται να καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στη διάσκεψη αυτή, στην οποία μετέχει και η Τουρκία, θα επιχειρηθεί να βρεθεί «πολιτική λύση» στο πρόβλημα της Λιβύης, σύμφωνα με τα όσα επιθυμεί η Άγκυρα και το φιλότουρκο καθεστώς της Τρίπολης.

Φυσικά κάτι τέτοιο είναι εντελώς ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας, αφού σε περίπτωση κοινής κυβέρνησης οι τουρκολιβυκές συμφωνίες για την ΑΟΖ θα ισχύσουν κανονικά.

Επιπλέον είναι λίγο «ύποπτο» το άγχος των Ευρωπαίων (και οι Ιταλοί υποστηρίζουν τους ισλαμιστές) για «πολιτική λύση», αφού τους έπιασε τη στιγμή που τα στρατεύματα του Χ.Χαφτάρ έχουν μπει στην Τρίπολη και βρίσκονται 6-3 χιλιόμετρα από τη θάλασσα! 

Ο λόγος που οι Ιταλοί προσπαθούν να διασώσουν το καθεστώς είναι ότι η ιταλική ΕΝΙ έχει κλείσει συμφωνία τα πετρέλαια της Λιβύης.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να φτάσει στο Κρεμλίνο στις 14.30 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ κατά τις 17.00, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, ύστερα από την οποία η Γερμανίδα Καγκελάριος θα επιστρέψει στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις