Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020

Το Βερολίνο πιέζει τον Χάφταρ να αφήσει τον Σάρατζ στην εξουσία: Αιφνιδιαστικά στην Λιβύη για συνάντηση ο Γερμανός ΥΠΕΞ


H Γερμανία παίζει ένα άσχημο παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας και μετά την άρνηση για ελληνική συμμετοψή στην Διάσκεψη της Λιβύης τώρα αποστέλλει τον Γερμανό ΥΠΕΞ για να συναντηθεί
με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και να τον πιέσει να αποδεχτεί την συνέχιση της τουρκόφιλης κυβέρνησης Σάρατζ.

Κάτι που αν συμβεί θα είναι καταστροφικό για τα ελληνικά συμφέροντα καθώς τότε το μνημόνιο Τουρκίας-μισής Λιβύης θα παραμείνει με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική υφαλοκρηπίδα την οποία επιχειρούν Ερντογάν και Σάρατζ να την αρπάξουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μεταβαίνει σήμερα αιφνιδιαστικά στη Λιβύη για να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο πλαίσιο των πιέσεων που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα.

«Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», τόνισε ο Μάας προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.


Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση.

Χθες, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν οι δύο άνδρες θα είναι παρόντες στο Βερολίνο την Κυριακή.

Ο Μάας χαρακτήρισε τη διάσκεψη του Βερολίνου «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη. Ο ίδιος τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ στη σημερινή του συνάντηση με τον Χάφταρ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.

Κάτι που δεν ισχύει καθώς ο Χάφταρ ελέγχει ήδη το 95% της χώρας και χρειάζεται λίγες ημέρες για να τελειώσει την σύγκρουση.

Στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο θα διεξαχθούν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών οι συνομιλίες για τη Λιβύη με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων και εκπροσώπων από διάφορες χώρες, αλλά η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει παρά το ελληνικό αίτημα!

Πρόκειται για πρωτοφανή ήττα της χώρας σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς αν κάποιος θίγεται αυτή στην στιγμή από τις εξελίξεις στην Λιβύη, είναι μόνο η Ελλάδα στην οποία το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει καν το δικαίωμα να παρουσιάσει τις θέσεις της!

Φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς το Βερολίνο στηρίζει την κυβέρνηση του φιλότουρκου Σαράτζ και δεν ήθελε την Ελλάδα να «γκρινιάζει» καθώς τα γερμανικά συμφέροντα, προηγούνται σαφώς των ελληνικών για τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Γερμανία έχει προσκαλέσει να συμμετάσχουν στις συνομιλίες οι άμεσα εμπλεκόμενοι, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης Φαγέζ αλ Σάρατζ και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Επίσης έχουν προσκληθεί αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιταλία, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις