Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Υπνικός σπασμός: Γιατί τιναζόμαστε λίγο πριν μας πάρει ο ύπνος; (βίντεο)

Πολλές φορές συμβαίνει την ώρα που μας παίρνει ο βαθύς ο ύπνος και αρχίζει το πρώτο όνειρο να βλέπουμε πως πέφτουμε και έτσι αναγκαζόμαστε να
ξυπνήσουμε με έναν ξαφνικό και απότομο τρόπο.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει την προέλευση του φαινομένου και μάλιστα το έχουν ονομάσει «υπνικό σπασμό». Ο υπνικός σπασμός έχει περιγραφεί διαφορετικά από πολλούς ανθρώπους, αλλά σε γενικές γραμμές επικρατεί η άποψη πως έχει την αίσθηση της πτώσης. Όλως παραδόξως, πολλοί πιστεύουν ακόμη πως είναι η στιγμή που ο δαίμονας σε τρομάζει στον ύπνο.

Ερευνητές έδειξαν πως η καφεΐνη και ο καπνός μπορούν να αυξήσουν την συχνότητα του φαινομένου και προτείνουν να αποφεύγεται κάθε καφεινούχο ποτό όταν ο ύπνος απέχει λίγες μόνο ώρες. Ο υπνικός σπασμός εμφανίζεται πιο συχνά όταν το άτομο το παίρνει γρήγορα ο ύπνος ενώ είναι εξουθενωμένο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν το σώμα είναι εξουθενωμένο και ο εγκέφαλος μπαίνει σε κατάσταση ύπνου ξαφνικά, μπερδεύεται και νομίζει πως το γενικό σύστημα του οργανισμού αρχίζει να πέφτει.

Έτσι αντιδρά με μία χημική έκρηξη η οποία λειτουργεί έτσι ώστε να το ξυπνήσει. Αυτό αποτελεί την κύρια θεωρία του υπνικού σπασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις