Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ μετα απο δημοψηφισμα!!!

Αλλαγή ονόματος το ερώτημα στο πρώτο δημοψήφισμα της 5ης και 6ης Απριλίου – Μένει το ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις για το δεύτερο συνθετικό


Το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά το πρώτο εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 5 και 6 Απριλίου και θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος.
Αυτή θα είναι η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα προς την Πολιτική Γραμματεία και η εισήγηση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος προς την κεντρική επιτροπή που συνεδριάζει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» στο ερώτημα δεν θα συμπεριλαμβάνεται εκδοχή χωρίς το «ΣΥΡΙΖΑ» να παραμένει ως πρώτο συνθετικό και να προτείνονται δύο ονόματα για το δεύτερο συνθετικό μετά την παύλα. «Παίζει» και το σημερινό – άτυπο ωστόσο -  «Προοδευτική Συμμαχία», είναι ωστόσο πιθανό να προταθούν άλλα ονόματα που θα παραπέμπουν στην πρόοδο, τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει δώσει το «οκ», αλλά αναμένεται η στάση της στην φερόμενη ως επικείμενη πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα να βάλει μπροστά διαδικασία εσωκομματικών δημοψηφισμάτων για όλα τα επίμαχα θέματα στον ΣΥΡΙΖΑ (όνομα, ιδεολογία, γραμμή κλπ), αν ο διχασμός συνεχιστεί και οι συνεδριάσεις στα όργανα δεν καταφέρνουν να καταλήγουν σε ουσιαστική συμφωνία και κοινή συνισταμένη. Και αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως ακόμα και αν τυπικά, ο χαρακτήρας των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων παραμείνει «συμβουλευτικός», όπως δηλαδή έχει αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία, το αποτέλεσμα ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος που θα έχουν λάβει μέρος χιλιάδες μέλη του κόμματος, δύσκολα θα μπορεί να αναιρεθεί από την απόφαση κομματικών οργάνων ακόμα και του συνεδρίου.

Την απόφαση για επιβολή των αλλαγών μέσω εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, φέρεται να έχει λάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η εσωστρέφεια επικρατεί και το κόμμα «σέρνεται» και την ίδια στιγμή ο ίδιος δέχεται βέλη από δύο πλευρές. Και από την ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά τώρα τελευταία και από την Προοδευτική Συμμαχία.

Για τους 53+ και όσους συμπορεύονται μαζί τους, τα πράγματα είναι γνωστά. Αντιδρούν στη μονόπλευρη διεύρυνση προς τη σοσιαλδημοκρατία, αμύνονται της ιδεολογικής καθαρότητας του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα περισσότερο του να μείνουν τα πράγματα ως έχουν σε ό,τι αφορά την λειτουργία, τη σύνθεση και τη  δικαιοδοσία των κομματικών οργάνων, όπως και του προέδρου.

Τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας και όσοι έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μετά τις εκλογές λένε ότι είναι αναβλητικός και προχωρά πολύ αργά τα βήματα που έχουν συμφωνήσει μαζί του προς τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό και κάνουν λόγο για «μεταρρυθμιστική κόπωση» του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι από αυτούς φέρονται να είπαν ξεκάθαρα στον κ. Τσίπρα – στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – ότι είναι πισωγύρισμα η συμβιβαστική του κίνηση προς την εσωκομματική αντιπολίτευση να λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις εν όψει συνεδρίου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνοι στο Πολιτικό Συμβούλιο απλώς να καλούνται να επικυρώσουν τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι κομματικοί. Φέρεται να τους άκουσε και να προσπάθησε να τους καθησυχάσει ότι τίποτε δεν πάει πίσω, ότι τίποτε από όσα έχουν πει δεν έχει αλλάξει και όλα θα προχωρήσουν κανονικά.

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις