Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Εκατοντάδες ξεραμένα δέντρα στην Αθήνα - Απειλή από ξυλοφάγο έντομο


Σε κατεπείγουσα δράση προχωρά ο Δήμος Αθηναίων καθώς εντοπίστηκε έντομο που καταστρέφει τις αναρίθμητες μουριές της πόλης.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων προχωρά με κατεπείγουσες διαδικασίες στην αντιμετώπιση της ασθένειας που έχει προσβάλει σημαντικό αριθμό από τις μουριές που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου αλλά και χιλιάδες άλλες εντός και εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.

Ποιο είναι το έντομο που απειλεί τα δέντρα της Αθήνας
Πρόκειται για ένα ξυλοφάγο έντομο (Xylotrechus chinensis), που προκαλεί σοβαρές ζημιές στο κορμό και τα κλαδιά των δέντρων, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και την νέκρωση τους.

Σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς του Δήμου Αθηναίων στο σύνολο των 25.000 μουριών που υπάρχουν στα διοικητικά όρια του Δήμου, έχουν εκδηλώσει συμπτώματα προσβολής περίπου 1.300 δέντρα από τα οποία 300-350 έχουν ξεραθεί ή έχουν τέτοιο μέγεθος προσβολής που θα πρέπει να κοπούν.

 ξυλοφάγο έντομο
Το ξυλοφάγο έντομο που απειλεί τα δέντρα της Αθήνας

Η εκτίμηση των ειδικών του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου
Ο Δήμος Αθηναίων απευθύνθηκε στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και συγκεκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με την κοινή τους γνωμάτευση το πρώτο βήμα είναι να ληφθούν μέτρα για την μείωση του πληθυσμού του εντόμου.

Τα μέτρα του Δήμου Αθηναίων
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αθηναίων σκοπεύει να αναθέσει κατεπειγόντως σε εξειδικευμένες εταιρείες το κόψιμο των πολύ προσβεβλημένων δέντρων, το κλάδεμα των υπολοίπων δέντρων μουριάς και να καταστρέψει την βιομάζα αυτή που περιέχει πληθυσμό του εντόμου. Παράλληλα θα αντικαταστήσει τα κομμένα δέντρα με νέα, το είδος των οποίων θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς που προαναφέρθηκαν.

Οι διαδικασίες για την ανάθεση έχουν ήδη ξεκινήσει και οι κλαδεύσεις αρχίζουν τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Ταυτόχρονα προχωρά η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τρεις φορείς (Γεωπονικό, Μπενάκειο, ΕΛΓΟ Δήμητρα) για να καταθέσουν συνολική πρόταση καταπολέμησης του φαινομένου.   Όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού Σάκης Κολλάτος «είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή που δεν θα επιτρέψουμε να επεκταθεί.

Πάρκο
Ο Δήμος της Αθήνας μπαίνει μπροστά για να προστατεύσει τον πλούτο της πόλης.

Αναλαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τα δέντρα που έχουν πληγεί, να σταματήσουμε την επέκταση της ασθένειας, να δώσουμε την τεχνογνωσία μαζί με τους επιστημονικούς φορείς όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη την χώρα.

Το πρόβλημα μπορεί να μην έχει σύνορα αλλά μας βρίσκει έτοιμους, όπως σε όλα θέματα, ώστε υπεύθυνα να ενημερώσουμε να αντιμετωπίσουμε, να στηρίξουμε λύσεις με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και του περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις