Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ μετά τις απειλές της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.


Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, η Άνγκελα Μέρκελ θα επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός της ημέρας.

Ο κυβερνητικός μηχανισμός βρίσκεται σε αναβρασμό για την πιθανότητα μαζικής εισροής προσφύγων, μετά τις τελευταίες απειλές της Άγκυρας ότι θα ανοίξει τα σύνορα με την Ευρώπη προκειμένου να διοχετευτούν εκεί οι Σύροι πρόσφυγες που περνούν στο έδαφός της μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Αυτήν την ώρα στο Πεντάγωνο διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τις προσφυγικές ροές που προκύπτουν από αυτές. 

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» ανέφεραν το πρωί της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ετοιμάζεται να πάει στον Εβρο, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης οδεύει προς Μυτιλήνη. 

Την Παρασκευή μια ομάδα προσφύγων, προερχόμενο πιθανότατα από το Αϊβαλί, πέρασε στις Σκάλες Συκαμιάς, ενώ βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν το πρωί δείχνουν περίπου 300 πρόσφυγες να περπατούν προς την Αδριανούπολη για να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο IHA μεταδίδει πως άλλοι 160 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στο Δεκελί -μεταξύ Αϊβαλιού και Σμύρνης- απέναντι από τη Μυτιλήνη, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στα social media δείχνει πρόσφυγες να επιβιβάζονται σε βάρκες από τα τουρκικά σύνορα με προορισμό τα ελληνικά νησιά. 

Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία 

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας κρίνεται πλέον δραματική μετά την ανακοίνωση ότι σκοτώθηκαν συνολικά 33 Τούρκοι στρατιώτες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τη Δαμασκό.
Τούρκοι αξιωματούχοι, που εδώ καιρό ζητούν από τη διεθνή κοινότητα στήριξη στην πολιτική τους στη Συρία, έσπευσαν να συνδέσουν τις δραματικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ με το προσφυγικό, προειδοποιώντας πως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ροές προς την Ευρώπη.
Μάλιστα, μετά από σχετικό αίτημα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις