Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Επιθετική κίνηση κατά Ρωσίας από την Άγκυρα: Ετοιμάζεται να εμποδίσει τη διέλευση ρωσικών πλοίων στο Βόσπορο

Λίαν επικίνδυνα σενάρια διακινεί ο ρωσικός τύπος για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, μετά τη σφοδρή αντίθεση Μόσχας-Άγκυρας στη συνάντηση αξιωματούχων για την Ιντλίμπ.

“Σε μια προσπάθεια συγκράτησης της Ρωσίας στη Συρία, η Τουρκία σκοπεύει ακόμα και να κλείσει το πέρασμα του Βοσπόρου στα ρωσικά πολεμικά πλοία”, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα.


Η ενεργή προώθηση του συριακού στρατού σε Ιντλίμπ και Χαλέπι που συνδέεται με τη στήριξη της Ρωσίας σε μεγάλη κλίμακα, ιδίως με τη μεταφορά όπλων, εξοπλισμού και πυρομαχικών στα στρατεύματα της Συρίας, έχει εξοργίσει τον Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να ετοιμάζεται να κλείσει το πέρασμα στα ρωσικά πολεμικά πλοία μέσω του Βοσπόρου στο εγγύς μέλλον, τονίζουν οι Ρώσοι.

“Ο αποκλεισμός της διέλευσης των ρωσικών πολεμικών πλοίων από πέρασμα από τη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, θα μπορούσε να επιτρέψει στον Ερντογάν να κερδίσει χρόνο, στέλνοντας παράλληλα χιλιάδες Σύριους αντάρτες κατά των δυνάμεων του Άσαντ.

Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε εύκολα σε αυτήν την περίπτωση, να κλείσει τα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, γεγονός που θα άφηνε τους μαχητές του FSA, χωρίς όπλα και πυρομαχικά.

Σίγουρα μια τέτοια κίνηση από τον Ερντογάν μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά τις σχέσεις με τη Μόσχα, τονίζει Ρώσος δημοσιογράφος αμυντικού πρακτορείου ειδήσεων.

"Η Τουρκία μπορεί πράγματι να κλείσει το πέρασμα του Βοσπόρου στα ρωσικά πολεμικά πλοία, γεγονός που θα διαταράξει την προμήθεια όπλων στη Συρία.

Ωστόσο, ο συριακός στρατός διαθέτει αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα για να αποτρέψει ακόμη και ισχυρές επιθέσεις από τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ οι εναέριες επιθέσεις σίγουρα θα οδηγήσουν σε επιθέσεις εναντίον τουρκικών σημείων ελέγχου", σημειώνουν Ρώσοι ειδικοί.

Τούρκοι πολιτικοί (κυρίως εθνικιστές) έχουν προτρέψει τον Ερντογάν να εμποδίσει τη μετάβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στο Βόσπορο, ωστόσο ο Τούρκος ηγέτης δεν υποστήριξε μια τέτοια πρόταση, προφανώς διότι τη θεωρούσε μια ανοιχτή πρόκληση. Τώρα όμως τι θα πράξει την στιγμή που έχουν περικυκλωθεί ολόκληρες τουρκικές δυνάμεις στην Συρία;

"Στροφή" στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα
Η Τουρκία εν τω μεταξύ, ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για τα σχέδιά της για διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ και ζήτησε από τη συμμαχία να επιβάλει μια ζώνη απαγόρευση πτήσεων στην περιοχή πριν από την επίθεση.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για την εφαρμογή του δικού της σχεδίου στρατιωτικής επίθεσης όσον αφορά την περιοχή του Ιντλίμπ, στην οποία η συριακή κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από ρωσικές δυνάμεις, προελαύνει.

"Θα τερματίσουμε την επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ", ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν στο κόμμα του.

"Αυτές είναι οι τελευταίες ημέρες για την αποχώρηση του καθεστώτος, τους δίνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο απεσταλμένος του Τουρκίας, Feridun Sinirlioğlu, επανέλαβε τις δηλώσεις του Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν θα εγκαταλείψει τις θέσεις παρατήρησης στη Συρία και ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή.

"Η Τουρκία θα επιτεθεί σε όλους τους στόχους που αποτελούν απειλή στο Ιντλίμπ, ανέφερε ο Sinirlioğlu, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Jonathan Hoffman, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι Ρωσία και Τουρκία είναι "πολύ κοντά" σε μια εκτεταμένη σύγκρουση.

"Βλέπουμε ότι Ρώσοι και Τούρκοι έχουν έρθει πολύ κοντά στην πρόκληση πιο εκτεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή", δήλωσε ο Χόφμαν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για να σταματήσει η προέλαση της συριακής κυβέρνησης στο Ιντλίμπ.

Δεν καταλαβαίνουμε παρόλα αυτά όμως, γιατί τόσο μεγάλη πρεμούρα από τη δύση, για την προέλαση των συριακών ενόπλων δυνάμεων σε μια πόλη που την κατέχουν Τούρκοι και τζιχαντιστές και ανήκει στο συριακό κράτος.

Αυτές οι επεμβάσεις της δύσης, αργά η γρήγορα θα επιφέρουν το χάος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και μετά η “φωτιά” δεν θα σβήνει με τίποτα.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις