Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ İLDİB «ΚΑΙΕΙ» ΤΗΝ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Γράφει ο ¨Νίκος Χειλαδάκης

Την έντονη οργή της Άγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του ρώσικου υπουργείου Άμυνας, ότι η
Τουρκία είναι ο κύριος υπαίτιος για τις εξελίξεις στην Συρία γιατί δεν είχε ενημερώσει την ρωσική πλευρά για τις μετακινήσεις των δυνάμεων της με συνέπεια την αντίδραση της Δαμασκού και της έναρξη των συριακών επιθέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ömer Çelik, βγήκε αμέσως και διέψευσε αυτές τις δηλώσεις των Ρώσων ενώ κατηγόρησε την ρωσική πλευρά ότι δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τους Σύριους και βομβαρδίζει τον άμαχο πληθυσμό του θύλακα του İldib.



Η στάση αυτή της Ρωσίας, όπως τόνισε ο Ömer Çelik, είναι παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για το συριακό και έχει σοβαρές συνέπειες στην στρατηγική συνεργασία των δυο χωρών όπως σχεδιάστηκε και στην σύνοδο της Αστάνα για την Συρία.

Την κρίση αυτή ενέτειναν και οι δηλώσεις του Ερντογάν από το Κίεβο όπου τόνισε πως δεν αναγνωρίζει την ρωσική κυριαρχία στη Κριμαία.

Όπως φαίνεται, μια λυκοφιλία που στηρίχτηκε σε κάποιο οικονομικά συμφέροντα αρχίζει και διαλύεται και αυτό θα επηρεάσει σημαντικά όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις