Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

La Tribune: Με γαλλικούς πυραύλους Exocet και Mistral ενισχύεται η Κύπρος

Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου ανακοίνωσε με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «La Tribune» ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, έχει υπογράψει συμβόλαια που
αφορούν σε αναβάθμιση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων με εκτιμώμενο κόστος 240 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται πως λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος που άπτεται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, δεν υπάρχει πρόθεση για παροχή περαιτέρω λεπτομερειών επί του παρόντος.

Πάντως, σύμφωνα με τη γαλλική «La Tribune» η Κύπρος υπέγραψε συμβόλαια με την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA για προμήθεια πυραύλων γαλλικής προέλευσης Mistral και Exocet με το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται στα 240 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, το εκτιμώμενο κόστος για τα Mistral είναι €150 εκατ. και των Exocet €90 εκατομμύρια.

Αρχικά, όπως υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», τα συμβόλαια που υπεγράφησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, με την διαπραγμάτευση να έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ήδη χρήστη των δύο όπλων, με τα τωρινά συμβόλαια να αφορούν πιθανότατα τις νεότερες εκδόσεις παραγωγής. Στην περίπτωση των Exocet το δημοσίευμα αναφέρει «πώληση συστοιχίας». Πρόσφατα όμως είδαν το φως της δημοσιότητας κυπριακές αναφορές για αναβάθμιση των υφιστάμενων Exocet καθώς επίσης για επιθυμία αναζήτησης ενός βλήματος κατά πλοίων με μικρότερο βεληνεκές.

Επιπλέον σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις τις οποίες και επικαλείται το AFP, η Κυπριακή Δημοκρατία παρήγγειλε πυραύλους MISTRAL [MISsile TRAnsportable Light], (αντιαεροπορικοί πύραυλοι) που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για ταχύπλοα σκάφη, και πυραύλους Exocet τα οποία προορίζονται για θωράκιση των ακτογραμμών.

Ακόμη στην Κύπρο, σημειώνει το δημοσίευμα, η εταιρεία Kership, υποστηριζόμενη από τη Γαλλία, συνεχίζει να διαπραγματεύεται την πώληση δύο περιπολικών σκαφών OPV 59 για ποσό που εκτιμάται στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Για το ίδιο θέμα, υπήρξε και παλαιότερο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, ωστόσο σημειώνεται τώρα πως η θυγατρική εταιρεία Piriou και Naval Group υπέβαλαν πρόσφατα νέα πρόταση στη Λευκωσία. Το Kership OPV, είναι εξοπλισμένο με το CMS (σύστημα διαχείρισης μάχης) της Polaris.

Η La Tribune,  επισημαίνει επιπλέον, πως η Κύπρος, όπως και το Βέλγιο, αποτελούν μέρος του σχεδίου της ΕΕ BLOS  (Beyond Line Of Sight) που προτάθηκε από τη Γαλλία. Είναι το πρώτο σχέδιο πυραυλικών συστημάτων που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2018 από κατάλογο 17 αμυντικών έργων που προορίζονται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (ΜΣΕ). Ο στόχος του σχεδίου EU BLOS είναι η ανάπτυξη της οικογένειας πυραύλων TAVD. Οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου, του Βελγίου και της Γαλλίας υπέγραωαν την Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) γύρω από το πρόγραμμα «EU BLOS», από τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις