Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020

Μόλις 15 λεπτά η συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Τουρκίας υπό την «σκιά» εμπλοκών, παραβιάσεων και υπερπτήσεων!


Τι ακριβώς συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες σήμερα είναι το ερώτημα που διαμορφώνεται μετά την
σημερινή τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, που τα είχε σχεδόν όλα: Παραβιάσεις, υπερπτήσεις και εμπλοκές!

Λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η συνάντηση Νίκου Παναγιωτόπουλου - Χουλουσί Ακάρ, (η συνάντηση μόλις ολοκληρώθηκε) στην οποία η ελληνική πλευρά αναμένεται να απευθύνει έκκληση στην Τουρκία για την ανάγκη επίτευξη «δίαυλων επικοινωνίας»(!), η τουρκική Αεροπορία προχώρησε σε 68 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου!

Συνολικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν την Τετάρτη, 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εμπλοκές  (τις οποίες κύκλοι του ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα σκληρές σήμερα) μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες.

Παράλληλα, οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Τώρα τι ακριβώς θα πει ο Ν.Παναγιωτόπουλος στον Χ.Ακάρ είναι ένα ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί. Αυτό πάντως που τίθεται ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση είναι «προς θεού μην χαθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις