Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Οι ΗΠΑ στηρίζουν επίσημα την Τουρκία - Πομπέο: "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ"


Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στηρίζει ανοικτά την Τουρκία - Άγκυρα και Ουάσινγκτον ξανά σε κοινό "στρατόπεδο"

Ουπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε την Τρίτη τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης στην επαρχία Ιντλίμπ και δήλωσε την υποστήριξη της χώρας του στην Τουρκία αναφορικά με τις σφοδρές επιθέσεις κατά θέσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν και πάλι τις συνεχιζόμενες, αδικαιολόγητες και αδυσώπητες επιθέσεις στους ανθρώπους της Ιντλίμπ", δήλωσε ο Μάικ Πομπέο. "Στηρίζουμε την Τουρκία ως σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ η οποία αμύνθηκε μιας επίθεσης των δυνάμεων του καθεστώτος του Άσαντ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών Τούρκων στρατιωτών που υπηρετούσαν σε ένα παρατηρητήριο. Αυτό αποτελεί κατακόρυφη κλιμάκωση, καθώς το καθεστώς Άσαντ, η Ρωσία, το Ιράν και Χεζμπολάχ αποτελούν εμπόδια στην υλοποίηση της εκεχειρίας".

Οι ΗΠΑ πλέον στηρίζουν επίσημα την Τουρκία προμηνύοντας σοβαρές ανατροπές στα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής, που φυσικά αγγίζουν και Ελλάδα και Κύπρο, καθώς η αμερικανική υποστήριξη των ΗΠΑ στις τουρκικές ενέργειες στη Συρία μπορεί στο άμεσο μέλλον να επεκταθεί και στις εξελίξεις στη Λιβύη, κάτι που φυσικά θα πλήξει σε βάθος τα ελληνικά συμφέροντα.
The U.S. stands by our @NATO Ally in the aftermath of the mortar attack by Assad regime forces on Turkish observation posts. This is a grave escalation. The Assad regime, Russia, Iran, and Hizballah's ruthless actions are preventing the establishment of a ceasefire.


1,271 people are talking about this
.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε υποστηρίξει ξανά την Τουρκία με δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

"Στηρίζουμε το σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ την Τουρκία ενάντια σε αυτές τις ενέργειες, στέλνουμε συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση για τους θανάτους των ανθρώπων τους και υποστηρίζουμε πλήρως τις δικαιολογημένες δράσεις αυτοάμυνας της Τουρκίας ως απάντηση", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Anadolu υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.  "Συμβουλευόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα αυτό", πρόσθεσε.

Επίσης, σε δηλώσεις προχώρησε εκ νέου σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον θάνατο 8 Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ.


Όπως ανέφερε, «είχαμε μια συνάντηση χθες στην Ουκρανία, σε ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Υπογράψαμε 7 συμφωνίες. Οι εμπορικές συναλλαγές μας με την Ουκρανία ανέρχονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυξήσαμε τον στόχο στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι ο αριθμός των Ουκρανών τουριστών στην Τουρκία ανήλθε στο 1,5 εκατομμύριο».

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε για άλλη μία φορά τη θέση της χώρας του «δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για τον δίκαιο αγώνα της Κριμαίας». Κατόπιν ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα χτίσει τζαμιά, σπίτια και χώρους εργασίας στη χώρα για τους «Τατάρους αδελφούς μας».  «Μας ενδιαφέρει η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το έχουμε επισημάνει αυτό στους Ρώσους συνομιλητές μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά τους Τούρκους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε: «Επρόκειτο για μια σαφή παραβίαση της συμφωνίας που είχαμε κάνει. Για το εκεί καθεστώς, βέβαια, θα υπάρξουν συνέπειες. Ηδη έχουμε εξουδετερώσει 76 υποστηρικτές του καθεστώτος. Κάποιοι από αυτούς είναι νεκροί, κάποιο τραυματίες. Ωστόσο, οι εχθροί μας έχουν την υποστήριξη των Ρώσων. Συνεργάζονται μαζί τους».

Γίνεται ξεκάθαρο πλέον πως οι συμμαχίες στην περιοχή ανατρέπονται και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν ριζικά. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η νέα κρίση στη Συρία ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την επέκταση της κρίσης στη Λιβύη και κατά συνέπεια σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις