Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Πεντάγωνο: «Είχαμε 109 τραυματίες από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράκ»!

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Tελικώς όπως όλα δείχνουν οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ είχαν μεγάλο κόστος για τους Αμερικανούς καθώς μέσα σε ένα μήνα οι ΗΠΑ αναθεωρούν συνεχώς τον απολογισμό των τραυματιών, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν για να φτάσει εν τέλει τους 109!

Είναι σαφές πως η αμερικανική ηγεσία επέλεξε τον δρόμο της υποβάθμισης των απωλειών ώστε να μπορέσει να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση.

Εάν υπήρχε η παραδοχή της ύπαρξης απωλειών το αμερικανικό κατεστημένο θα ζητούσε άμεσα αντίποινα, που θα έφερναν νέα αντίποινα από το Ιράν και στο τέλος θα κατέληγαν στην ένοπλη αντιπαράθεση.
Ηθικά άλλωστε το Ιράν ήταν σίγουρο ότι θα απαντούσε στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναθεώρησε προς τα πάνω τον απολογισμό των τραυματιών στην επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν τη νύχτα της 7ης προς 8η Ιανουαρίου εναντίον βάσης στο Ιράκ όπου φιλοξενούνται στρατεύματα των ΗΠΑ σε 109 συνολικά, ήτοι σε 45 περισσότερους από ό,τι είχε ανακοινώσει το ίδιο στα τέλη του περασμένου μήνα!

Από τους 109 στρατιωτικούς οι οποίοι υπέστησαν ελαφριάς μορφής διάσειση, ή «τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι 76 — ή το 70% εξ αυτών — έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους στις μονάδες τους, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.
..
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είχε μεταδώσει χθες Δευτέρα πως το αμερικανικό επιτελείο ετοιμαζόταν να αναθεωρήσει προς τα πάνω κατά περίπου 50% τον απολογισμό των τραυματιών από την ιρανική επίθεση στη βάση Άιν αλ Άσαντ.

Οι 27 από τους τραυματίες διακομίστηκαν σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία για πιο διεξοδικές ιατρικές εξετάσεις (+6 από τον αριθμό που αναφερόταν στα τέλη Ιανουαρίου), σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Οι 21 επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ, 5 ακόμη υποβάλλονται σε εξετάσεις και ένας επέστρεψε στα καθήκοντά του στο Ιράκ. Άλλοι επτά πρόκειται να διακομιστούν στη Γερμανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Τεχεράνη εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης την 3η Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά τις επιθέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του διαβεβαίωσαν πως κανένα στέλεχος των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δεν τραυματίστηκε, καθώς ο Λευκός Οίκος έμοιαζε να επιλέγει να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι Δημοκρατικοί τον κατηγόρησαν ότι είπε συνειδητά ψέματα και ότι υποτίμησε τη σοβαρότητα των τραυματισμών των αμερικανών στρατιωτικών.

Αφορμή ήταν μια φράση του Τραμπ με την οποία έμοιαζε να υποβαθμίζει τους τραυματισμούς, όταν είπε πως «άκουσε ότι έχουν πονοκέφαλο και καναδυό άλλα πράματα», και «δεν θεωρεί πως είναι σοβαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις