Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

“Ρουσφέτια και μπίζνες του Τραμπ στον Ερντογάν”! Ο Μπόλτον “καίει” τον “πλανητάρχη” με βιβλίο του

Ήταν δεξί χέρι του προέδρου Τραμπ. Ο Τζον Μπόλτον πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει βιβλίο στο
οποίο υποστηρίζει ότι ο Τραμπ κάνει “ρουσφέτια στους προέδρους της Τουρκίας και της Κίνας”!

Σύμφωνα με τους  New York Times  το προσχέδιο του βιβλίου περιλαμβάνει αυτές τις αποκαλύψεις.

Ο Μπόλτον επικαλείται τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος του αποκάλυψε  δύο περιπτώσεις παρέμβασης  του Αμερικανού προέδρου σε  δικαστικές υποθέσεις: η μία είχε να κάνει με την Τουρκία και την Halkbank και η άλλη με  την Κίνα και τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιών ZTE.

Οι  New York Times ,υπενθυμίζουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί  εδώ και καιρό να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει την έρευνα για την Halkbank, η οποία κατηγορείται ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Tο δημοσίευμα,αναφέρεται στις  επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ στην Τουρκία.

Ο προσωπικός φίλος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο το 2017 ,ζήτησε την βοήθεια του για την απελευθέρωση του Τούρκου εμπόρου χρυσού, Ρέζα Ζαράμπ. Ο έμπορος βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου  Halkbank και έχει προσλάβει ως συνήγορο του τον Τζουλιάνι. Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν ότι είχε κεντρικό ρόλο για την προμήθεια περισσότερων από 10 δισ. δολαρίων σε χρυσό και δολάρια στην Τεχεράνη για τις ποσότητες ιρανικού πετρελαίου που εξάγονταν στην Τουρκία σε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η Τουρκία ανησυχεί εδώ και καιρό ότι ο έμπορος μπορεί να ανοίξει το στόμα του και να δώσει στοιχεία εναντίον  της οικογένειας Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις