Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

"Θα χτίσουμε ουρανοξύστες από τα κρανία σας": Οι Τούρκοι απειλούν τους Ρώσους


Απειλές θανάτου κατά Ρώσων στην Τουρκία - Βανδάλισαν χριστιανικούς τάφους
Τις απειλές σε βάρος των Ρώσων διπλωματών και τουριστών στην Τουρκία,
καθώς και τις αυξημένες πιθανότητες ευρείας κλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αποκαλύπτει ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, Αλεξέι Γερκόφ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία αποκάλυψε ότι η πρόσφατη κλιμάκωση μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας σχετικά με τη στήριξη της Ρωσίας στις επιχειρήσεις της συριακής κυβέρνησης στο Ιντλίμπ είχε οδηγήσει σε απειλές εναντίον της ζωής του, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών οδήγησε στη δολοφονία του προκατόχου του από έναν Τούρκο εξτρεμιστή.



Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, Αλεξέι Γερκόφ, επέκτεινε τα προηγούμενα σχόλιά του σχετικά με τις απειλές τις οποίες αντιμετώπισαν οι υπάλληλοι της πρεσβείας τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι ενώ δεν τις παίρνει σοβαρά ως υπαρκτό κίνδυνο, είναι απαράδεκτες επειδή είναι εκπρόσωπος της Ρωσίας .

"Όσον αφορά τις απειλές, τις συζητήσαμε εκτενώς και μάλιστα δημοσιοποιήσαμε και τις πιο ενοχλητικές. Μεταξύ των τελευταίων που λάβαμε χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είναι σχόλια όπως «Θα χτίσουμε ουρανοξύστες από τα κρανία του στρατού σας» και «Θα πληρώσετε την τιμή για κάθε σταγόνα αίματος που ρίχνετε» και κ.λπ.", δήλωσε ο Γερκόφ, μιλώντας στη ρωσική Zvezda την Κυριακή.

Ο πρεσβευτής σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε παρά να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα με τη μέγιστη σοβαρότητα, αφού δεν πρόκειται απλώς για απειλές εναντίον του, αλλά συνολικά κατά των Ρώσων στην Τουρκία.

"Κάποιος μπορεί να πει ότι πρόκειται για μια περίπτωση ανθρώπων που ξεσπούν χωρίς να απειλούν πραγματικά. Είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε με αυτή την άποψη. Ταυτόχρονα όμως, τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, διότι δεν μιλάμε για την πρεσβεία ή τον πρεσβευτή, αλλά για τη Ρωσία και όλους τους αντιπροσώπους της", τόνισε ο Γερκόφ.

"Γιατί οι απειλές είναι απαράδεκτες; Επειδή οι απειλές εναντίον της Ρωσίας αποτελούν παράγοντα ριζοσπαστικοποίησης του δημόσιου αισθήματος - διαβάζονται και τις ασπάζονται. Εκείνοι που τις γράφουν ίσως να μην έχουν πλήρη επίγνωση, αλλά αρχίζουν μια αλυσιδωτή αντίδραση της ξενοφοβίας, του θυμού και του μίσους που μπορεί να ξεσπάσει.



Πολλοί ειδικοί έχουν υπενθυμίσει ότι η κατάσταση πληροφόρησης και προπαγάνδας που αναδύεται τις τελευταίες ημέρες θυμίζει αυτή που βασίλευε πριν από πέντε χρόνια και όλοι θυμόμαστε πώς τελείωσε", προειδοποίησε ο πρεσβευτής αναφερόμενος στη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Κάρλοφ στην Άγκυρα το 2016 που ακολούθησε την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία και οδήγησε σε σοβαρή κρίση τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, λίγους μήνες νωρίτερα, το 2015.

Σύμφωνα με τον Γερκόφ, ανησυχεί τουλάχιστον για την προσωπική του ασφάλεια. Εκφράζοντας συγχαρητήρια στις τουρκικές αρχές για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν για την προστασία του, τόνισε ότι πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην προκληθεί ο θυμός, το μίσος και η εχθρότητα μεταξύ των Τούρκων και των Ρώσων, επειδή είναι αδύνατο να προστατευθούν όλοι οι υπάλληλοι ξένων οργανισμών ή να απομονωθούν όλοι οι Ρώσοι υπήκοοι στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο διπλωμάτης πρότεινε ότι οι τρέχουσες εντάσεις "θα μπορούσαν να απειλήσουν ολόκληρο το σύμπλεγμα των ρωσοτουρκικών σχέσεων... που κατασκευάστηκε επιμελώς από τις προσπάθειες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ξεκινώντας από τους προέδρους των χωρών μας, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια σημαντική προσωπική συμβολή στην ανάπτυξη αυτών των διμερών σχέσεων".

Το Σάββατο, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αναμένει από την Τουρκία να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ρώσων διπλωματών και τουριστών στη χώρα. Νωρίτερα, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μια ομάδα έφηβων βανδάλων είχαν βεβηλώσει είκοσι χριστιανικούς τάφους στο νεκροταφείο του Ορτακόι στην Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων των τάφων Ρώσων μεταναστών.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ψυχράνθηκαν μετά το θάνατο προσωπικού των τουρκικών στρατευμάτων σε επίθεση του συριακού πυροβολικού στο Ιντλίμπ της Συρίας. Η επίθεση κλιμακώθηκε σε πόλεμο μεταξύ των Συριακών και των τουρκικών δυνάμεων, με την Άγκυρα να απειλεί με επίθεση πλήρους κλίμακας εάν τα συριακά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν από τη ζώνη αποκλιμάκωσης.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Άγκυρα ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της να διαχωρίσει τους μαχητές της αντιπολίτευσης από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες και προειδοποίησε για περαιτέρω κλιμάκωση. Η Συρία, η οποία εγκαινίασε τις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ το Δεκέμβριο μετά από επανειλημμένες επιθέσεις κατά των δυνάμεών της, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ και αλλού στο έδαφος της Συρίας,αγνοώντας πλήρως τις τουρκικές απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις