Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Εκπρόσωπος του Ερντογάν: Υποκριτές οι Ευρωπαίοι, θα συνεργαστούμε αν αναλάβουν ευθύνες

Για υποκρισία κατηγορεί την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα στο θέμα του προσφυγικού ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Συνεχίζουμε να παρέχουμε καθεστώς προστασίας στους Σύρους, αναφέρει, ωστόσο «αλλάξαμε την πολιτική μας όσον αφορά την μη παρεμπόδιση της αναχώρησης των προσφύγων από τη χώρα μας».

Ο ίδιος υποστηρίζει, ακόμη, ότι ο αριθμός των προσφύγων που έφυγε από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες ανέρχεται στους 80.888.

«Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες», προσθέτει με νόημα.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος αναφέρει ότι Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ και κατηγορεί τη Δύση ότι άφησε την Τουρκία μόνη σε απέναντι σε έναν πρωτοφανή αριθμό εκτοπισμένων και προσφύγων.

«Η Τουρκία, φιλοξενεί 3,7 εκατομμύρια προσφύγων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, την καταστροφή και το χάος στη Συρία», αναφέρει.

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είμαστε σε θέση να δεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες, αν αυτό το βάρος δεν μοιραστεί δίκαια. Καλώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ζητήσαμε τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, την οποία τώρα δημιουργούμε μόνοι μας».

Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο ροής παράτυπων μεταναστών. Η Ευρώπη και οι άλλες χώρες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν έναντι αυτής της ακραίας δυσκολίας. Δεν μπορούν να αναμένουν ότι θα το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

«Η Τουρκία φιλοξενεί 3,7 εκατομμύρια προσφύγων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο, την καταστροφή και το χάος στη Συρία». Είμαστε υπερήφανοι που χάρη στους εθνικούς μας πόρους και στη γενναιοδωρία του τουρκικού λαού δαπανήσαμε για να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας. Δυστυχώς, η διεθνής κοινότητα μας άφησε μόνους απέναντι σε αυτή την πρόκληση».

Τέλος δηλώνει ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή «σε μία σοβαρή και σταθερή συνεργασία» υποσχόμενος ότι η θα κάνει το καλύτερο δυνατό, «αλλά πρέπει και οι άλλοι να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν».

«Παρακολουθούμε με έκπληξη την κριτική από το εξωτερικό για την προσφυγική μας πολιτική. Όσοι διαφωνούν για το τι πρέπει να κάνουν για μερικές χιλιάδες προσφύγων, τολμούν να επικρίνουν τη χώρα μας, η οποία φιλοξενεί 3.7 εκατομμύρια πρόσφυγες, λέγοντας ότι «αρκετά». Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ντροπιαστική υποκρισία» καταλήγει η δήλωση του Φαχρετίν Αλτούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις