Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020

«Κλειστόν» λόγω κορωνοϊού: Οι δυσκολίες και το «στοίχημα» Μητσοτάκη

Τα 331 επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού και η μετάδοσή του με ταχύτατους ρυθμούς προκαλεί συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να συντονίζει το σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες από τις σημερινές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βρίσκεται, με βάση το σχέδιό του, πιο μπροστά από άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να προλάβει την εξάπλωση ή έστω να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού που θα νοσήσει και που δυστυχώς κάποιοι εξ αυτών θα καταλήξουν.
«Θα κάνει τα πάντα για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες και πολύ επώδυνες εξελίξεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται» αναφέρουν οι συνεργάτες του, ενώ και ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ήταν αρκετά σαφής:
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό και να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας».
Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τον αριθμό των ανθρώπων που θα νοσήσουν.
Μέχρι στιγμής σε «καραντίνα» βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα αν χρειαστεί.
Παράλληλα έκλ

Συνεδριάζουν οι ιεράρχες

Στο μεταξύ, σήμερα, Δευτέρα, δεν αποκλείεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να πάρει απόφαση για να κλείσουν οι εκκλησίες.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα δύο φορές και με διακριτικό τρόπο στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά την επικοινωνία που είχε μαζί του.
Του επισήμανε την ανάγκη να περιοριστούν οι θείες λειτουργίες και η συνάθροιση των πιστών.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ότι «ακούγαμε πάντα τους Έλληνες να ρωτάνε σε κρίσεις που είναι το κράτος. Τώρα το κράτος είναι εδώ, λειτουργεί καλά ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία» και κάλεσε τους πιστούς να περιορίσουν τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες:
«Κι εγώ πήγα να ανάψω ένα κερί, αλλά μόνος».
Η επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο έγινε γνωστή και μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου που αναφέρει:
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα θα εξεταστεί σε αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου».

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη

Κατόπιν αιτήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει μαζί με βιντεοκλήση, το απόγευμα της Δευτέρας, στη Βουλή στο πλαίσιο των επαφών του και με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου, όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, να προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέτρα αντιμετώπισης του ιού.
Κορωνοϊός: Η δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:
Τρίωρη τηλεδιάσκεψη με συνεργάτες του και τομεάρχες του κόμματος, είχε την Κυριακή, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πανδημία του κορωνοϊού.
Η δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να ληφθούν άμεσα αφορούν σε τρία επίπεδα: για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με ιατρικό προσωπικό, για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιας χρηματοδότησης που πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup για την συνολική θωράκιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κατόπιν της τηλεδιάσκεψης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με τη δέσμη μέτρων που προτείνει να ληφθούν άμεσα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για «άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων».

«Άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων»

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η χώρα και ο λαός μας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη όσο και πρωτοφανή κατάσταση, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού». Σημειώνοντας ότι «προέχει η ανθρώπινη ζωή», ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το σύνολο των προτάσεών του για την άμεση ενίσχυση με ιατρικό και επικουρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα «πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά και τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, που πλήττουν ήδη τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι «αν για τον κορωνοϊό το φάρμακο αποτελεί ακόμη ζητούμενο για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, για την οικονομία το φάρμακο δεν είναι άγνωστο: Απαιτείται άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση». «Όπως παραδέχτηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ταμειακό μαξιλάρι μας δίνει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ας το αξιοποιήσουμε», τονίζει.

Τι πρέπει κατ' ελάχιστο να διεκδικήσει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το αυριανό Eurogroup και οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί είναι εξαιρετικά κρίσιμες, για να τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει στη συνεδρίαση «με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων και κατ' ελάχιστο να διεκδικήσει:
1. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορωνοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δις, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.
2. Ο στόχος του πλεονάσματος - μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορωνοϊό - να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.
3. Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου».
Ενίσχυση ΕΣΥ, κάλυψη μισθολογικού κόστους για κλειστές επιχειρήσεις, έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα και ελεύθερους επαγγελματίες, διεύρυνση επιδόματος ανεργίας, voucher για babysitting.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε:
- Σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και την άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων θέσεων.
Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να καλυφθούν πλήρως για όσο διάστημα τα έσοδα τους θα είναι αναγκαστικά μηδενικά ενώ τα πάγια έξοδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
- Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
- Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.
Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

Προστασία α' κατοικίας, αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων, ρευστότητα στην πραγματική οικονομία

Ταυτόχρονα, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναγκαία:
- Η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
- Η αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
- Τέλος ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά. Οφείλουμε να περιορίσουμε τόσο την εξάπλωση του ιού όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις του», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αυτή τη δύσκολη ώρα "βάζει πλάτη" ώστε όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της».
«Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με τα στελέχη μας όπου χρειαστεί αλλά και να αξιοποιήσουμε όλες τις διεθνείς μας επαφές προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα είναι ώρα ευθύνης», καταλήγει.
ΚΙΝΑΛ:
Από την πλευρά της και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά πρότεινε μέτρα αντιμετώπισης επέκτασης του ιού και σημείωσε μέσω της «Real» πως «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική ευθύνη όλων μας».
Παράλληλα, ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται «σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εμπροσθοβαρή μέτρα και επιπλέον πόρους» το οποίο, όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί με το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο, την αλλαγή του οποίου «είναι το πρώτο που πρέπει να απαιτήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους ευρωπαίους εταίρους μας».εισαν τα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Κρούει των κώδωνα του κινδύνου ο υπουργός Υγείας

Προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του ενώπιον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Πατρών, το οποίο επισκέφθηκε, έστειλε στους πολίτες το δικό του μήνυμα: 
«Αν θέλετε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους στη μάχη που δίνουν, συναισθανθείτε την κρισιμότητα των στιγμών και καθίστε σπίτι σας. Προστατέψτε τον εαυτό σας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γύρω σας, τους συγγενείς σας. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί αυτή η προσπάθεια για να περάσουμε την πολύ μεγάλη δυσκολία, η οποία έρχεται στη χώρα, με μία κρίση δημόσιας υγείας που βλέπετε ποια ανεπανόρθωτη ζημιά κάνει σε άλλες χώρες». 
Επίσης, σημείωσε ότι «στηρίζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην προσπάθεια που έχουν κάνει», προσθέτοντας ότι «είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι πέραν των κρουσμάτων που είχαμε στην περιοχή, πάνω 450 δείγματα έχουν βγει αρνητικά». 
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά για τον περιορισμό της νόσου, αλλά η δυσκολία είναι μπροστά», καλώντας όλους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας και να μείνουν σπίτι τους. 

Αναβαθμίζεται ο Νίκος Χαρδαλιάς 

Σε υφυπουργό αναβαθμίστηκε ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με απόφαση του πρωθυπουργού. 
Σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Χαρδαλιάς θα ορκιστεί ενώπιον της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις