Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται - Ποια μαγαζιά είναι ανοιχτά

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
Σε ισχύ έχει τεθεί από σήμερα στις 6:00 η απαγόρευση της κυκλοφορίας με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η κυκλοφορία των πολιτών, πλέον, θα επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Δελτία ανεργίας και επιδόματα

Με στόχο την αποφυγή συνωστισμού ο ΟΑΕΔ προχώρησε στην αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που λήγει στο χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2020.
Παράλληλα, παράταση στην καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ώστε να μη χρειάζεται να μεταβεί κάποιος στις υπηρεσίες για την κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών.

Κλειστά σύνορα

Μέτρα και ως προς τη διακίνηση ατόμων και αγαθών προς την Ελλάδα έχουν ληφθεί τις τελευταίες ημέρες.
Σε ισχύ παραμένει, παράλληλα, η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα πολιτών από κράτη εκτός ης Ε.Ε. (οι Έλληνες πολίτες εισέρχονται κανονικά), εκτός εάν πρόκειται για ζήτημα επείγουσας εργασίας ή για οικογενειακούς λόγους.
Επιπλέον, όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα μας, τίθενται υποχρεωτικά σε 14ημερο κατ' οίκον περιορισμό.
Η κυβέρνηση προχώρησε και στο «σφράγισμα» των ελληνικών συνόρων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. 
Προσωρινή παύση ισχύει και ως προς την αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με Ιταλία και Ισπανία, ενώ απαγορευτικό ισχύει και από θαλάσσης για τα κρουαζιερόπλοια, τα ημερόπλοια και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που κατευθύνονται προς την Ελλάδα.
Επίσης, σήμερα εκκενώνονται τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας ως και το τέλος Απριλίου, με μόνη εξαίρεση τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Άρση της απαγόρευσης μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για ξενοδοχεία στη Θράκη και τα νησιά για όσο φιλοξενούν μόνο ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της Ε.Ε. για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Μετακινήσεις

Παράταση ως το τέλος Απριλίου δόθηκε και στις άδειες οδήγησης και τα δελτία τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ), με μόνη εξαίρεση τα φορτηγά και τα λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές.
Ταυτοχρόνως, σε αναστολή τίθενται όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδεια οδήγησης.
Τέλος, δεν εφαρμόζεται ο δακτύλιος εντός της Αθήνας.

Αναστολή κάθε διακοπής ύδρευσης

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οδηγίες στην ΕΥΔΑΠ να μην προχωρά σε διακοπή της παροχής λόγω καθυστέρησης πληρωμών λογαριασμών, έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας γίνεται κυρίως τηλεφωνικά ή μέσω Διαδικτύου.

Δεν αποκλείονται μέτρα περιορισμού σε πλοία και αεροπλάνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε την περασμένη Πέμπτη πως η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα περιορισμού στα πλοία αλλά τις πτήσεις, ιδίως σε εκείνες που έρχονται από το εξωτερικό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά:
«Εξετάζουμε μέτρα περιορισμού στη δυναμικότητα που θα έχουν τα πλοία στη μεταφορά στα νησιά μας και ενδεχομένως και τα αεροσκάφη μας στην πορεία, ιδίως από τις πτήσεις του εξωτερικού. Αλλά αυτά είναι θέματα που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες».
Υπενθυμίζεται πως μόνο οι νησιώτες μπορούν να ταξιδέψουν προς τα νησιά από το Σάββατο. 

Δημόσιο με τηλεδιασκέψεις

Με την πλατφόρμα e:Presence (https://epresence.gov.gr) που παραδόθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε πλήρη λειτουργία στο πλαίσιο διευκόλυνσης της τηλεργασίας λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και διαδραστικότητα.
Πλέον κάθε φορέας του ευρύτερου Δημοσίου μπορεί να ορίσει έναν (ή και περισσότερους) συντονιστή τηλεδιασκέψεων και ταυτόχρονα να ενημερώσει όλα τα στελέχη του για τη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας. Οι απλοί χρήστες της υπηρεσίας μπορούν να συμμετέχουν σε μια τηλεδιάσκεψη ύστερα από πρόσκληση που τους αποστέλλεται, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν μια τηλεδιάσκεψη.
Οδηγίες εγγραφής και χρήσης της πλατφόρμας έχουν αποσταλεί σε όλες τις υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται τεχνική υποστήριξη. Η διαδικασία εγγραφής για όλους τους χρήστες είναι ιδιαίτερα απλή και η ταυτοποίησή τους διενεργείται μέσω της υπηρεσίας αυθεντικοποίησης του TaxisNet. Στη συνέχεια η υπηρεσία φροντίζει διαφανώς για τον χρήστη να επικοινωνήσει με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (https://hr.apografi.gov.gr), ώστε να πιστοποιηθεί η ιδιότητα του χρήστη ως στέλεχος του Ελληνικού Δημοσίου.

Ποιοι κατέβασαν ρολά μέχρι νεοτέρας

  • Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα
  • Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
  • Μπαρ και καφετέριες
  • Μαγαζιά εστίασης, εκτός από delivery και take away
  • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων
  • Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.)
  • Βιβλιοθήκες n Μουσεία n Αθλητικοί χώροι
  • Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια ή γυμναστήρια ή κέντρα διασκέδασης ή κινηματογράφοι ή θέατρα

 

Τι είναι ανοιχτό


Όσον αφορά στα καταστήματα, από το μέτρο του κλεισίματος εξαιρούνται τα ακόλουθα, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά.
α) Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών για την κάλυψη των οικιακών αναγκών, ιδίως σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κάβες,
β) Τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, καθώς και ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων,
γ) Τα καταστήματα οπτικών, καθώς και τα καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες,
δ) Οι δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery, room service κ.λπ.) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take-away), εφόσον δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου πρώτου της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.18149/13.3.2020 (Β’ 855),
ε) οι λαϊκές δημοτικές αγορές, κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων,
στ) τα πρατήρια υγρών καυσίμων,
ζ) τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων αντιπροσωπειών λιανικής και after sales,
η) τα καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων,
θ) τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών,
ι) τα καθαριστήρια,
ια) τα καταστήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και λοιπών υπηρεσιών κούριερ,
ιβ) τα καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων,
ιγ) τα καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop κτλ.), τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων,
ιδ) τα καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου,
ιε) τα καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών,
ιστ) τα γραφεία τελετών (κηδειών),
ιζ) τα εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας, τηρουμένων των περιορισμών για το μη συγχρωτισμό εντός των καταστημάτων.

Αυστηρότερα μέτρα στις λαϊκές αγορές

Μείωση 50% θα υπάρξει από την Τρίτη στον αριθμό των παραγωγών στις λαϊκές αγορές λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης των εμπόρων από περιφέρεια σε περιφέρεια, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές θα πρέπει να κρατούν απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων μεταξύ τους.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις